Compania si-a modificat in scadere estimarile privind cifra de afaceri din 2009 si mizeaza pe un business de 1,3-1,4 milioane de euro.

“Am fost nevoiti sa renuntam la 5 din cei 25 de angajati full-time pe care ii aveam, din cauza conditiilor din piata de training. Chiar daca in ultimele luni am inceput sa livram destule programe de formare profesionala, businessul nostru din primul semestru a scazut cu circa 30%. Per ansamblul, estimam ca afacerile din 2009 se vor plasa la nivelul lui 2007”, spune Diana Rosetka, general manager UBD.

Rosetka ocupa actuala pozitie de la inceputul anului, dupa ce Dan Berteanu, fostul sef al companiei, a decis sa infiinteze firma de recrutare Talent Stream.

La inceputul anului, reprezentantii UBD preconizau ca, in cel mai pesimit scenariu, businessul va inregistra o scadere de 20%. In primele trei luni ale anului, compania a reusit sa incheie contracte in valoare de 0,6 milioane de euro, fata de un milion de euro in perioada similara a anului trecut.

“Am semnat contracte de un milion de euro pentru 2009, pana in prezent. Cred ca in ultima parte a anului vom reusi sa mai acumulam cateva sute de mii de euro din contracte”, afirma Rosetka.

Ea adauga ca piata de training a avut de suferit in 2009 din cauza ca multe companii au mizat pe accesarea de fonduri pentru resurse umane.

“In ceea ce priveste banii pentru resurse umane acordati de Uniunea Europeana, avem aceleasi probleme cu cele experimentate de Polonia dupa aderare, in 2004, adica finantarile ajung foarte greu la beneficiari. Si acolo, companiile au asteptat banii de la UE ca sa investeasca in resurse umane, iar din aceasta cauza, 2004 a fost foarte rau pentru trainingul din Polonia”, subliniaza Rosetka.

UE acorda Romaniei circa 4,2 miliarde de euro, pana in 2013, pentru dezvoltarea resurselor umane.

Piata de training a fost lovita puternic in acest an, din cauza ca multe companii au fost fortate de criza financiara sa reduca bugetele de formare profesionala.

Cei mai importanti furnizori de training de pe piata au raportat scaderi de zeci de procente in primul semestru al lui 2009.
UBD detine pe piata locala trei divizii: Achieve Global – training, Kepner – Tregoe – consultanta si instruire si ROI Institute – cercetare, benchmarking si consultanta.

Printre jucatorii importanti de pe piata locala de training se numara Ascendis, Codecs, Human Invest, TMI, Trend Consult si UBD.

Citeste si Cum arata piata de training dupa primele sase luni