Producatorul de baterii auto Rombat Bistrita a inregistrat o scadere cu 4% in lei a cifrei de afaceri din primul semestru al anului, comparativ cu perioada similara a lui 2008, in ciuda unei cresteri in volum a vanzarilor de 37%.
Rombat a vandut baterii in valoare de 95 de milioane de lei (22,4 mil.euro - la cursul leu/euro din S1 2009) in primul semestru, fata de vanzarile de 99 de milioane de lei (27 mil. euro - la cursul leu/euro din S1 2008) din ianuarie-iunie 2008.

“Aceasta mica scadere a afacerilor se datoreaza declinului inregistrat de pretul plumbului. In semestrul intai al anului trecut, plumbul costra 2.602 de dolari/tona, iar in primul semestru al acestui an pretul a fost de 1.327 de dolari/tona). Practic, am vandut mult mai multe baterii decat anul trecut la un pret mai mic”, spune Ioan Repede, director general Rombat.

Compania a exportat in primele sase luni 65,6% din productia totala, adica peste jumatate de milioan de baterii. Valoric, exporturile companiei s-au ridicat la 60 de milioane de lei (14 mil. euro) in primul semestru.

In prezent, Rombat exporta baterii in Franta, Spania, Portugalia, Italia, Grecia si Republica Moldova si este furnizor regional pentru Renault, in vreme ce pentru Peugeot distribuie doar in Slovacia. Cele mai multe baterii sunt exportate in Franta.

“Pentru anul 2009 estimam o vanzare de aproximativ 100.000 de baterii Rombat.", sustine Aliberti Pouvez, distribuitor piese auto Franta.

Compania va investi patru milioane de euro in acest an intr-un prim proiect de constructie a unei microhidrocentrale.

Rombat a realizat o cifra de afaceri de aproximativ 54 de milioane de euro in 2008, in crestere cu 11% fata de 2007. Pentru 2009, Rombat si-a propus o crestere a vanzarilor la export, astfel incat acestea sa detina o cota de aproximativ 60% din vanzarile totale.

Compania, care are 650 de angajati, detine o capacitate de productie anuala de doua milioane de baterii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri