Onorariile notarilor pentru Prima Casa au fost reduse cu 30%

Onorariile notarilor pentru programul "Prima casa" au fost scazute cu 30%, potrivit unui ordin al ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, publicat in Monitorul Oficial, dupa ce Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a propus aceasta reducere.
"Se reduc cu 30% onorariile pentru autentificarea contractelor de vanzare-cumparare si a contractelor de ipoteca in care figureaza ca parti persoane fizice care achizitioneaza o locuinta prin programul guvernamental aprobat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vbederea impementarii programului Prima casa", se arata in ordinul ministrului Predoiu, potrivit NewsIn.

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) a anuntat, in mai, ca poate sa se alature programului "Prima Casa" prin reducerea cu 30% a onorariilor atat pentru incheierea actelor de vanzare cumparare, cat si pentru autentificarea contractelor de ipoteca.

"UNNPR va inainta ministrului justitiei propuneri concrete pentru o reducere considerabila a sumelor pe care cei indreptatiti sa beneficieze de aceasta masura a "primei case" le vor achita pentru a deveni primii proprietari", se arata intr-un comunicat al UNNPR.

Guvernul va finanta Programul „Prima casa” si anul viitor tot prin sistemul garantiilor guvernamentale, daca se va dovedi de mare succes anul acesta.

Premierul Emil Boc a declarat recent ca primele semnale legate de derularea acestui program sunt pozitive.

"Eu cred ca e un program care va avea doua efecte pozitive. In primul rand, romanii care platesc chirie 200-300 de euro azi, de maine vor plati aceiasi bani la chirie si vor avea propria casa. In al doilea rand, se dezgheata creditarea in economie pentru ca, iata, cu exceptia unei banci care are un program separat, toate cele 19 banci sunt in program si acorda credite pentru romani. In al treilea rand sa nu uitam ca e un domeniul, al constructiilor, care are o contributie importanta la PIB, el va beneficia, prin aceasta masura, de un sprijin, sa aduca eficienta in economia romaneasca”, a declarat Boc.

Premierul a adaugat ca are informatii ca, la nivelul intregii tari, bancile au adunat circa 10.000 de cereri prin "Prima casa” la momentul in care a fost lansat programul si urmeaza ca ele sa le puna in practica dupa procedurile bancare.

"Procedurile tehnice nu mai tin de Guvern, tin de banci. Noi am pregatit tot cadrul normativ in asa fel incat sa nu mai fie nicio obiectie, bariera sau piedica. Astazi, prin orice varianta iti poti cumpara o casa cu o garantie de la stat de 60.000 de euro. Sunt convins ca va avea efecte beneficie pentru economia romaneasca si, daca se va dovedi a fi de mare succes, il vom finanta si anul viitor tot prin sistemul garantiilor guvernamentale”, a declarat premierul.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri