Rezultatele grupului francez pe piata romaneasca au fost afectate atat de deprecierea monedei nationale in raport cu euro, cat si de scaderea economiei.

In tarile din Europa Centrala si de Est vanzarile au scazut cu 43% in primul semestru, la 489 milioane de euro, de la 853 milioane de euro in primele sase luni ale anului trecut.

“Dupa doi ani de cresteri record, aceste piete ( din Europa Centrala si de Est – n.red.) au fost afectate, in primul semestru, de contractia sectorului imobiliar, fenomen datorat crizei financiar. Cu exceptia Poloniei, care a aratat o anumita stabilitate sustina de un sector imobiliar cu o dinamica relativa, cat si de impactul anumitor proiecte de infrastructura, vanzarile s-au situat la un nivel similar cu cel din primul trimestru”, potrivit raportului financiar.

In primul trimestru, vanzarile Lafarge din Romania au scazut cu 45%, doar in Spania inregistrandu-se un declin mai mare, dintre toate tarile in care este prezent grupului.

Totodata, in perioada ianuarie-martie 2009, Europa Centrala si de Est a fost cel mai slab vanzator de ciment dintre toate cele sapte regiuni ale francezilor.

Lafarge este cel mai important producator de ciment din Romania,inregistrand in 2008 o cifra de afaceri de circa 420 de milioane de euro pe piata locala.

Francezii estimeaza pentru 2009 o scadere de 20-25% a pietei de ciment din Romania.

La nivel de grup, vanzarile Lafarge au scazut cu 12% in primul semestru, pana la circa 8 miliarde de euro.

Grupul francez se asteapta ca volumele anuale de ciment vandute sa scada cu 4-8% in 2009, prognoza anterioara fiind o scadere cu 2-5%.
Lafarge, Holcim si HeidelbergCement controleaza piata locala de ciment.

Lafarge este prezent in Romania prin diviziile Agregate Betoane, Ciment si Gips-Carton. Grupul francez a intrat pe piata romaneasca de ciment in 1997.