Mai multe banci vor sa intre pe segmentul detinut azi de Raiffeisen Banca pentru Locuinte
In statele dezvoltate, ajutorul oferit de stat celor care economisesc pentru a finanta constructia unei case scade sau tinde sa dispara. In Romania, bonusul de la buget are inca multi ani de viata. Suficient pentru a ispiti concurenta. Numele Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a fost pana acum sinonim cu intreaga piata de economisire-creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ. Infiintata in iunie 2004, aceasta a fost prima si, pana acum, singura care a oferit clientilor posibilitatea de a accesa prima oferita de stat pe durata economisirii.

Ajutorul este egal cu 30% din depunerile anuale, dar nu poate depasi un salariu lunar mediu brut pe economie. In prezent, prima maxima este de 8,1 milioane de lei. De anul acesta, clientii interesati de sistem ar putea avea de ales intre mai multe banci. Surse autorizate ne-au declarat ca Grupul HVB a depus deja la Banca Nationala documentele preliminare pentru infiintarea unei astfel de institutii. Contactat telefionic, presedintele HVB Romania, Dan Pascariu, nu a comentat informatia. Potrivit acelorasi surse, detalii despre noua banca vor fi oferite cel mai devreme in luna aprilie, cand se asteapta un prim raspuns de la BNR. O alta institutie interesata de intrarea pe piata romaneasca de profil este banca germana LBS Bayerische Landesbausparkasse.

Aceasta ajunsese la o intelegere, inca din august 2003, pentru infiintarea unei banci mixte impreuna cu Casa de Economii si Consemnatiuni. Contractul a fost suspendat insa, CEC urmand sa ia o decizie abia dupa stabilirea strategiei de privatizare realizate de stat impreuna cu JP Morgan. LBS nu a renuntat definitiv la piata romaneasca, incepand negocieri noi cu Banca Tiriac. Chiar daca a abandonat planurile initiale, nici CEC nu este exclusa din randul potentialilor competitori. Unul dintre investitorii ce vor participa la privatizarea bancii, Erste Bank din Austria, este interesat si de sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ. Hana Cygonkova, de la departamentul de presa pentru Europa Centrala al bancii, ne-a declarat ca, in cazul preluarii CEC, Erste Bank intentioneaza sa intre si pe piata pe care acum functioneaza doar Raiffeisen Banca pentru Locuinte. Deocamdata, piata este mica in Romania, insa bancile mizeaza pe un potential mult mai mare. "Este loc pentru mai multe banci pe piata. Aparitia competitiei ne va stimula sa ne imbunatatim activitatea, dar va ajuta, prin reclama pe care noii intrati o vor face, si la o mai buna cunoastere a sistemului de catre populatie", spune Ionut Costea, presedintele RBL. In cinci luni de activitate, RBL a incheiat circa 22.000 de contracte, cu o suma totala contractata de 105 milioane de euro. Anul trecut, bugetul total de marketing a fost de 2,5 milioane de euro. Prin comparatie, Raiffeisen Bausparkasse Austria are in Cehia, Croatia si Slovacia peste 1,7 milioane de clienti, insa activitatea a inceput in prima parte a anilor 90. Sistemul functioneaza peste asteptari in Cehia, dupa zeci de ani succes in tari ca Austria si Germania. De fapt, 80% dintre austrieci au in derulare un contract de economisire-creditare pentru locuinte.

Experienta acelorasi tari arata, totusi, si faptul ca ajutorul dat de stat (prima de 30% din depuneri), principalul stimulent al pietei, este doar un instrument temporar de incurajare. "Prima de stat a fost redusa in timp in statele dezvoltate pentru ca acolo problema locativa este aproape complet rezolvata. In Romania, va fi valabila mult timp de acum inainte", spune Costea. Un studiu realizat de banca sa arata ca necesarul de locuinte este foarte ridicat la noi in tara, in conditiile in care exista doar 8,1 milioane unitati locative si in peste 10,6% din acestea locuiesc in aceeasi incapere mai mult de doua persoane. Necesarul de locuinte noi este astfel mai mare de 800.000 unitati, iar piata de profil poate creste in fiecare an cu circa 820 milioane de euro.

Cum functioneaza sistemul
Este obligatorie o perioada minima de economisire, dupa care banca acorda un credit cu dobanda fixa, mai mica decat dobanzile din sistemul bancar
Pe durata economisirii, statul plateste o prima de 30% din depunerile anuale, dar care nu poate depasi un salariu mediu brut pe economie.
Prima maxima este, in momentul de fata, de 8,1 milioane de lei si se poate obtine la o suma depusa de 27 milioane de lei.
Pentru sume mai mari, contributia statului ramane aceeasi, deci randamentul plasamentului scade.

Cine este in sistem, cine vrea sa intre
Raiffeisen Banca pentru Locuinte a fost, din luna iunie a anului trecut si pana in prezent, singurul actor pe piata economisirii-creditarii in sistem colectiv pentru domeniul locativ.
HVB Group a depus deja documente preliminare la Banca Nationala, pentru a infiinta o noua institutie pe aceasta piata.
LBS Bayerische Landesbausparkasse din Germania a incercat sa intre pe piata, in august 2003, impreuna cu CEC. Dupa suspendarea contractului, s-au inceput discutii cu Banca Tiriac
Erste Bank din Austria doreste de asemenea sa functioneze pe piata romaneasca de profil si spera ca biletul de intrare va fi CEC, in cazul in care va fi desemnat castigator la privatizarea institutiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri