In primul semestru din al anului trecut, Petrom a obtinut un profit net de 1,66 miliarde lei. Performanta companiei in prima jumatate a lui 2009 reflecta preturile mai mici la titei si nivelul redus al vanzarilor de produse petroliere si gaze, dar pe de alta parte, profitul net a fost sustinut de efectul pozitiv al instrumentelor de acoperire a riscurilor, precum si de evolutia favorabila a cursului, scrie NewsIn.

"Desi inrautatirea conjuncturii economice ne-a afectat semnificativ rezultatele, in prezent beneficiem de robustetea pozitiei noastre financiare si de pozitia competitiva pe piata, ca urmare a eforturilor de restructurare si a programelor de investitii din ultimii ani, sustinute de raspunsul nostru promt la criza", a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe (foto).

Profit net de 417 mil. lei in trimestrul doi, peste asteptarile analistilor

In ceea ce priveste performanta in al doilea trimestru al anului (aprilie-iunie), Petrom a inregistrat un profit net de 417 milioane lei, in scadere cu 39% fata de castigurile din perioada similara din 2008, de 687 milioane lei. Totusi, dinamica profitului se mentine negativa, in conditiile in care in primul trimestru din 2009 profitul se cifrase la 506 milioane lei.

Potrivit unui sondaj realizat de Reuters, analistii de la sapte case de brokeraj locale si straine estimau un profit in trimestrul al doilea de 218 milioane lei (aproape 52 milioane euro), mai mic cu 68% fata de nivelul din trimestrul II al anului trecut.

De asemenea, cifra de afaceri a companiei petroliere a coborat cu 28% in primul semestru, pana la 5,93 miliarde lei (1,4 miliarde euro), comparativ cu afacerile din intervalul echivalent din 2008, de 8,27 miliarde lei.

Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%, in vreme ce Ministerul Economiei detine un pachet de 20,64% din actiuni, iar Fondul Proprietatea o participatie de 20,11%.

Compania are un capital social de 5,66 miliarde lei, divizat in 56,64 miliarde de titluri cu valorea nominala de 0,10 lei.