Anul 2010 va fi un an de rascruce in tot sectorul energetic, ca si 2009, mai ales din cauza dificultatilor de finantare a proiectelor, desi nevoile de investitii vor fi ridicate, a declarat directorul general executiv al GE Energy pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, Carmen Neagu.
"Efectele crizei, la nivel european si global, vor fi resimtite, fara doar si poate, si in Romania. Exista o scadere a investitiilor in zona est-europeana, cauzata mai ales de dificultatile de finantare. Cu toate acestea, General Electric este o companie care isi mentine in continuare interesul pentru aceasta parte a continentului. 2010 va fi categoric un an de rascruce, nu va fi usor pentru mediul de afaceri, pentru nimeni", a declarat Carmen Neagu, citata de NewsIn.

Executivul GE Energy considera ca va fi important, pentru relansarea investitiilor si, implicit, a economiei, in ce masura autoritatile vor reusi sa impulsioneze crearea cadrului legislativ stabil si sustenabil pentru directionarea investitiilor in zonele de prioritate maxima pentru sectorul energetic.

Aceste zone de prioritate sunt definite prin politica energetica a UE, ale carei tinte pot fi reprezentate de directiva europeana "20/20/20", care presupune cresterea pana la 20% a ponderii folosirii surselor regenerabile in productia de energie electrica, reducerea cu 20% a emisiilor de dioxid de carbon, precum si reducerea cu 20% a intensitatii de utilizare a energiei, pana in 2020.

"Sunt semne, atat la nivelul Europei, cat si la nivelul SUA si nu in ultimul rand al Chinei ca s-au depasit problemele acute ale crizei actuale, iar catre trimestrul IV al acestui an vom putea asista la un inceput al redresarii economice. Indicatorii economicii pentru aceasta perioada ne insufla un optimism moderat pentru perspectiva pe termen mediu.

Dar va fi un an dificil pentru ca nevoile de finantare, in continuare foarte mari, nu isi vor gasi usor solutii viabile. Ceea ce poate fi important pentru energie este ca toate provocarile din acest sector au ramas aceleasi, deci nevoile, atat la nivel regional, cat si la nivel mondial exista. E vorba atat de investitii de mediu pentru rezolvarea provocarii pe care o dezvoltare energetica durabila le pune in fata omenirii, dar si de problemele de securitate, a asigurarii cu resurse energetice. Acestora li se adauga cerintele pentru imbunatatirea continua a calitatii serviciilor asigurate clientilor si necesitatea maririi flexibilitatii retelelor de electricitate fata de tipul resurselor pe care le vom utiliza. Rezolvarea tuturor acestor nevoi si cerinte vor presupune investitii importante", a mentionat directorul general executiv al GE Energy pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova.

Potrivit acestuia, o problema este si in ce masura se vor gasi parghiile pentru a sustine, prin reglementari pe plan regional sau local, aceste investitii si a le face viabile. Carmen Neagu afirma ca, in acest sens, Romania este pe un trend ascendent, legislatia privind energiile regenerabile fiind una dintre cele mai competitive din UE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri