Preturile carburantilor ar putea scadea cu aproximativ 3.000 de lei daca masurile pe care firmele petroliere le-au prezentat ieri presedintelui Traian Basescu ar fi puse in practica. Seful statul a convocat primii patru operatori de pe piata petroliera autohtona pentru a vedea daca exista sau nu solutii de micsorare a preturilor la carburanti, in conditiile in care Romania dispune de resurse petroliere si nu depinde exclusiv de importurile de titei.
"Presedintele Basescu a salutat propunerile societatilor petroliere, exprimandu-si increderea ca acestea vor fi analizate de Guvern in vederea promovarii unor masuri care sa aiba un efect benefic in indeplinirea obiectivelor din programul de dezvoltare, inclusiv la reducerea inflatiei si a deficitului de plati in comertul exterior", se arata in comunicatul dat publicitatii de presedintie, la sfarsitul intalnirii. Operatorii petrolieri s-au dovedit extrem de discreti atat in privinta discutiilor purtate cat si a propunerilor avansate. Managementul RAFO a anuntat sec "no comment", in timp ce Petrom-OMV, liderul pietei petroliere si totodata singura companie care proceseaza titei din tara a preferat sa pastreze tacerea. Singura companie care a comentat intalnirea si si-a facut publice propunerile a fost Rompetrol -Rafinare care foloseste exclusiv titei din import.

Din calculele Rompetrol, a rezultat ca o solutie ar fi egalizarea accizelor la benzina si motorina, intarirea normelor de autorizare a depozitelor fiscale si alte masuri pentru combaterea evaziunii fiscale. Aceasta propunere vizeaza intreaga piata de produse petroliere, nu doar Petromidia si cu toate ca nu a fost explicata suficient, in mod cert egalizarea s-ar traduce prin micsorarea accizelor la benzina. In prezent, benzina fara plumb este accizata cu 327,2 euro/tona in timp ce acciza la motorina este de 259,9 euro/tona, deci mai mica. Egalizarea accizelor impreuna cu operarea de catre Rompetrol a conductelor dintre Midia si Constanta (propunere specifica Rompetrol) si micsorarea costurilor de transport si distributie a energiei la un nivel comparabil cu cel din UE ar putea avea un efect de scadere a preturilor cu 8-9%, a declarat Dinu Patriciu, presedintele Grupului Rompetrol. Acesta a adaugat ca "propunerile au fost primite pozitiv de presedinte" si ca Traian Basescu "a promis sprijin pentru rezolvarea lor".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri