Lipsa de lichiditati a dus la scaderea cu 15,1% a vanzarilor de ciment ale Holcim pe piata romaneasca in primul semestru din acest an, comparativ cu perioada similara din 2008, reiese din raportul financiar al grupului elvetian.
"In Romania, lipsa de lichiditati care a afectat clientii a condus la o noua incetinire a cererii pentru materiale de constructii", se arata in raportul financiar prezentat de catre grupul elvetian Holcim, anunta NewsIn.

Confom raportului, pretul mediu de vanzare al cimentului pe piata romaneasca a crescut, in aceeasi perioada, cu 6,2%.

Directorul general al Holcim Romania, Markus Wirth, estima, la 7 iulie 2009, o reducere a cifrei de afaceri cu aproximativ 20%, dupa ce anul trecut a raportat 372 milioane de euro.

"Principala intrebare este daca in al doilea semestru al anului se va accentua scaderea simtita in primele sase luni, sau daca vom avea o a doua jumatate a anului mai buna", spunea anterior Markus Wirth.

Presedintele CIROM, Mihai Rohan, declara, la sfarsitul lunii mai ca productia autohtona de ciment va scadea in acest an cu aproximativ 10% fata de anul precedent, cand s-a ridicat la circa 10,7 milioane tone, in principal din cauza declinului masiv din domeniul constructiilor.

Anul trecut, productia totala de ciment a fost de 10.703.000 tone, in crestere cu 6,4% fata de 2007 (10.061.000 tone), potrivit Organizatiei Patronale a Producatorilor de Ciment si altor produse minerale pentru constructii din Romania - CIROM.

Livrarile interne au fost de 10.588.000 tone anul trecut, mai mult cu 8,6% comparativ cu 2007, cand s-au inregistrat 9.754.000 tone. In anul 2005, consumul de ciment era de 292 kg/locuitor, in 2006 de 362 kg/ locuitor, in 2007 de 461 kg/ locuitor, iar in 2008 a ajuns la 516 kg/locuitor.

In prezent, piata locala de ciment este dominata de trei mari producatori: Lafarge (Franta), HeidelbergCement (Germania) si Holcim (Elvetia).

In prezent, Holcim Romania are aproximativ 1.300 de angajati, dupa ce la finalul anului trecut numarul salariatilor era de circa 1.450. Reducerea numarului angajatilor este o urmare a programelor de restructurare anuntate in urma cu doi ani, in urma inceperii investitiilor de modernizare la fabricile detinute de Holcim in Romania.

In Romania, Holcim detine trei fabrici de ciment in Turda (macinare), Campulung si Alesd. Grupul Holcim este prezent in 70 de tari, pe toate cele cinci continente.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri