The Rompetrol Group a inceput sa pregateasca documentatia necesara lansarii ofertei publice de preluare in cazul Rompetrol Rafinare (RRC), unde detine in mod concertat 75,32% din capital, dar cere CNVM o prelungire a termenului pentru depunerea documentelor, pana in 30 octombrie.
Totodata, grupul petrolier controlat de KazMunaiGaz este obligat potrivit normelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa faca oferta publica de preluare si in cazul Rompetrol Well Services, unde detine 51% din capital, dar in comunicatul transmis miercuri Bursei se face referire doar la Rompetrol Rafinare, informeaza NewsIn.

The Rompetrol Group precizeaza ca nu poate transmite in termenul stabilit de o instructiune a Comisiei documentele aferente lansarii ofertei publice de peluare la Rompetrol Rafinare, avand in vedere complexitatea operatiunii de pregatire a documentatiei.

In 22 iunie Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a emis o ordonanta care a adus si a clarificat problema detinerilor indirecte. Potrivit noii ordonante, actionarii care ajung sa detina peste 33% sau 50% din capitalul unei companii, in mod direct sau indirect, sunt obligati sa faca oferte
publice de preluare, in termen de doua luni de la depasirea pragului prevazut de lege.

De asemenea, si actionarii care detineau deja direct sau indirect mai mult de 33% din capitalul unei companii la data publicarii instructiunii CNVM sunt obligati sa faca ofera de preluare in termen de doua luni de la data intrarii in vigoare instructiunii.
Omul de afaceri Dinu Patriciu a anuntat, in 26 iunie, ca a vandut participatia de 25% din capitalul The Rompetrol Group catre compania kazaha KazMunaiGaz, care a ajuns astfel sa controleze in intregime grupul petrolier.

Insa iesirea lui Dinu Patriciu din actionariatul The Rompetrol Group nu schimba cu nimic situatia legata de obligativitatea KazMunaiGaz de a face oferte de preluare la cele doua companii din grup listate pe Bursa de la Bucuresti, potrivit unei declaratii facute la momentul respectiv de catre, Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital.

Rompetrol Rafinare a avut pierderi de 261,03 milioane lei (61,71 milioane euro) in primele sase luni ale acestui an, cu toate ca in trimestrul II a obtinut un profit de 30,87 milioane lei, in vreme ce afacerile semestriale au scazut cu o treime fata de perioada similara din 2008.

Cifra de afaceri a companiei petroliere s-a comprimat cu 33% in primele sase luni, pana la 2,98 miliarde lei (704,49 milioane euro), comparativ cu nivelul din perioada similara din 2008, de 4,44 miliarde lei.

Operatorul rafinariei Petromidia se asteapta la pierderi nete de 37,08 milioane dolari in acest an, in scadere de cinci ori fata de 2008, in timp ce afacerile s-ar putea injumatati, arata bugetul votat la inceputul anului de actionari in AGA.

Compania are un capital social de 2,11 miliarde lei, divizat in 21,1 miliarde de titluri, cu valoarea nominala de 0,10 lei. Grupul Rompetrol,
detinut de KazMunaiGaz, controleaza direct si indirect 75,32% din actiunile Rompetrol Rafinare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri