Romania poate deveni un lider in sectorul energiei regenerabile prin producerea si crearea de energie “verde” combinate cu prevenirea poluarii, dar esueaza inca in utilizarea resurselor incredibile de care dispune si in exploatarea potentialului urias pe care il are, este de parere Alon Peled, presedintele Mentor Group Energy.
Cadrul legislativ cu referire la dezvoltarea “proiectelor verzi” nu este perfect, crede Alon Peled (foto), si asta se reflecta in modul in care Romania exploateaza potentialul resurselor regenerabile de care dispune – doar 1%, spre deosebire de 70%, asa cum se intampla in Suedia.

Mentor Group Energy, subsidiara Mentor Group Holdings, prezenta pe piata romaneasca de cinci ani, sustine ca a reusit sa obtina 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea unor proiecte in domeniul energiei regenerabile, cu sprijinul mai multor investitori si fonduri private.

“Am reusit cu succes sa initiem aducerea unor noi tehnologii in tara, cand deodata am fost loviti de criza si multi dezvoltatori cu care colaboram au intrat in panica”, sustin reprezentantii companiei. Cu toate acestea, criza economica i-a determinat sa gaseasca noi solutii pentru a obtine finantari, “avand intentii ambitioase si absolut realiste in acelasi timp, fapt demonstrat prin stabilirea solutiilor de finantare a proiectelor din domeniul energiei, a caror valoare s-a ridicat la peste 3,5 miliarde de euro in ultimii doi ani”, au explicat, pentru Wall-Street, oficialii Mentor.

Acestia au mai precizat ca, in ciuda crizei economice, investitorii sunt in continuare interesati de astfel de proiecte, in special in industria energiei sau in proiecte de infrastructura. Criza a taiat de pe listele companiilor doar acele proiecte care au fost dezvoltate proiectelor teoretice, neavand o baza profesionala de analiza initiala, spune Peled. “Sunt dezvoltatori care au achizitionat terenuri pentru proiectele de parcuri eoliane, neavand nici cel putin un studiu preliminar al potentialului din zona sau nu au luat in considerare factori decizionali in dezvoltarea unor astfel de proiecte, precum caile de acces sau posibilitatea tehnica de conectare la reteaua de distributie” , detaliaza presedintele Mentor.

Pentru dezvoltarea sectorului, oficialii companiei sunt de parere ca autoritatile decizionale ar trebui sa aplice o serie de masuri in sensul incurajarii valorificarii potentialului resurselor regerabile: promovarea investitiilor private, adaptarea in Romania a politicilor Uniunii Europene de promovare a resurselor regenerabile, dezvoltarea retelei de transport a energiei electrice, adaptarea cadrului legislativ si excluderea factorului birocratic, precum si crearea conditiilor de participare la piata europeana a “certificatelor verzi”.

Citeste detalii despre proiectul de 15 milioane de euro al companiei in domeniul imobiliar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
O tara vrea sa construiasca o „baterie” uriasa subterana
Setari Cookie-uri