Conducta de transport a produselor petroliere dintre Midia si Constanta poate fi data in administrare grupului Rompetrol, daca reprezentantii acestuia isi exprima interesul la Ministerul Economiei, a declarat ieri ministrul de resort, Codrut Seres. „Am putea sa i-o dam in administrare, si va plati o redeventa. Este un fel de concesiune“, a spus Seres.

Solutie pentru Basescu

Conducta, administrata momentan de Petrotrans, are o lungime de 22 de kilometri si este folosita de Rompetrol pentru a transporta produsele petroliere fabricate la rafinaria Petromidia in terminalul petrolier de la Constanta. Dupa intilnirea dintre Basescu si petrolisti de la Cotroceni, Dinu Patriciu a spus ca, daca i s-ar oferi spre administrare conducta, pretul la pompa al carburantilor ar putea scadea, pentru ca si costurile ar fi mai mici. Patriciu spune ca plateste 7 dolari pe tona transportata si, in plus, o parte dintre carburanti se fura pe parcurs.

Si directorul Petrotrans, care administreaza momentan conducta, este de parere ca ea este administrata mai bine de Rompetrol. „Petromidia era singurul beneficiar si noua chiar ne convine s-o administreze ei, pentru ca noi nu am reusit s-o stapinim din punct de vedere infractional“, ne-a spus Sorin Vijori,

Ieftinire de 5 bani

Aceasta era una dintre cele trei conditii puse de Patriciu pentru a ieftini benzina. Celelalte doua erau scaderea tarifului de transport si distributie a energiei electrice de la 13 la 2,5 dolari MWh si egalizarea accizelor la benzina si motorina. Patronul Rompetrol a spus ca daca toate conditiile vor fi indeplinite, carburantii s-ar putea ieftini cu 8-9%.

Seres nu a fost insa de acord cu scaderea tarifelor de transport si distributie. „Nu consider ca tarifele sint mari“, a spus ministrul Economiei, iar Ministerul de Finante nu s-a pronuntat inca asupra solicitarii lui Patriciu referitoare la accize.

In aceste conditii, Patriciu ne-a declarat ieri ca poate sa ieftineasca litrul de carburant cu doar 1,35% (aproape 500 de lei vechi - 5 bani noi), pentru ca acesta ar fi cistigul companiei daca statul nu e de acord si cu celelalte doua conditii.