Un sfert din angajatorii de pe piata locala se asteapta la scaderea activitatii de recrutare in urmatoarele trei luni, in vreme ce doar 14% din companii intentioneaza sa faca angajari, arata studiul Manpower privind perspectivele angajarii de forta de munca pentru trimestrul al patrulea.
Aproape 60% din companii isi vor mentine nivelul actual de angajati in ultimul trimestru al anului, se mai arata in analiza citata, realizata pe un esantion de 758 de angajatori.

Previziunea neta de angajare pentru ultimele trei luni ale anului s-a deteriorat semnificativ fata de ceea ce credeau companiile ca se va intampla in trimestrul al treilea al anului. Astfel, angajatorii romani raporteaza o previzune neta de angajare negativa pentru trimestrul al patrulea, de -11%, in scadere fata de trimestrul al treilea, cand nivelul acesteia a fost de -7%.

Previziunea neta de angajare masoara diferenta dintre procentul angajatorilor care estimeaza o crestere a volumului angajarilor si procentul celor care estimeaza ca vor reduce recrutarile.

Astfel, companiile din Romania se situeaza pe ultimul loc din lume in ceea ce priveste pespectivele de angajare, fiind urmate de Spania si Irlanda, cu o previzune neta de angajare de -8.

Desi piata locala a fortei de munca este caracterizata mai degraba de concedieri decat de angajari, se asteapta ca angajatorii sa apeleze la recrutarea pe baza de contracte temporare, pentru a-si acoperi necesarul de personal.

“In climatul economic actual inca observam ca multe companii continua sa inghete activitatea de recrutare pentru viitorul apropiat. Astefl, multi angajatori folosesc forta de munca in regim de munca temporara sau pe baza de contract pentru a acoperi cererile si nevoile pe termen scurt. Acestia isi vor creste numarul angajatilor doar atunci cand vor constata semne clare de redresare a situatiei economice”, spune Camelia Stanculescu, general manager al Manpower Romania, una din cele mai importante companii de recrutare de pe piata locala.

La nivel national, regiunea Bucuresti si Ilfov se afla pe locul al treilea in ceea ce priveste scaderea previziunii nete de angajare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Pe primul loc in topul scaderilor previziunii nete de angajare se afla regiunea de Sud-Est, cu - 41%, urmata de Centru, -36% , si de Bucuresti si Ilfov, - 35%.

„Desi regiunea Bucuresti si Ilfov inregistreaza o scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, oportunitatile de angajare sunt in continuare de luat in calcul, data fiind ponderea mare a investitiilor in aceasta regiune din total investitii la nivel national”, subliniaza Stanculescu.

Autorii studiului se asteapta ca angajatorii din Romania sa reia recrutarile spre sfarsitul anului, astfel ca previziunea neta de angajare sa devina pozitiva pe parcursul lui 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri