Micii operatori de servicii medicale private, care au afaceri solide, nu intampina greutati pe timp de criza si nici nu sunt tinte de preluare pentru jucatorii mai mari, este de parere Mihail Marcu, presedintele Consiliului de Administratie al MedLife.
“Au existat oferte in provincie ale jucatorilor mici si inainte de criza, in aceeasi masura. Noi am avut tot timpul un ochi pentru asemenea oportunitati si va pot asigura ca jucatorii mici care merita nu sunt de vanzare, cel putin nu circula informatii de vanzare in privinta lor”, declara, pentru Wall-Street, Mihail Marcu (foto).

Ce jucatori sunt insa de vanzare? Mihail Marcu spune ca in prima parte a anului a urmarit “declinul unor jucatori mici care in lipsa surselor de finantare decid sa isi vanda vanda business-ul si, pe de alta parte, evolutia operatorilor mari care, avand expertiza, continua sa isi consolideze afacerea, dar sunt mult mai atenti in dezvoltarea unor proiecte noi, acestea fiind orientate in special spre deschiderea de unitati care ating breakeven-ul mai repede, pe fondul contextului economic actual”.

Potrivit acestuia, piata serviciilor medicale private este mai ferita de efectele negative ale crizei, cererea ramanand constanta pana in prezent. “Asistenta medicala este in general mai putin dependenta de mediul economic deoarece problemele de sanatate nu pot fi amanate pentru ciclul economic urmator”, sustine oficialul MedLife.

De la inceputul anului trecut si pana in prezent, efervescenta pe piata M&A (fuziuni si achizitii) din piata serviciilor medicale private a scazut dramatic fata de anul trecut, cand clinicile din provincie erau curtate de mari jucatori precum Centrul Medical Unirea (CMU) sau Hiperdia (care a preluat clinicile Prolife). “Piata de investitii in sanatate s-a micsorat fata de estimarile din 2008, inclusiv disponibilitatea companiilor de a investi in proiecte noi, avand certitudinea ca de la an la an vor avea bani mai multi”, a declarat recent Sergiu Negut, directorul executiv al Centrului Medical Unirea (CMU).

In primele opt luni ale anului niciun mare deal in domeniu nu a fost anuntat; situatia s-ar putea schimba prin concretizarea planurilor CMU de a achizitiona “doua-trei clinici” din provincie pana la sfarsitul anului. Bugetul alocat este de 3,5 milioane de euro, fonduri care provin dintr-un program investitional cifrat la 20 de milioane de euro si care a fost demarat anul trecut.

Operatorul de servicii medicale private MedLife, controlat de familia Marcu, a anuntat in primavara anului acesta ca intentioneaza vanzare unui pachet minoritar de actiuni. “Exista un proces de vanzare pentru un pachet de actiuni, detaliile sunt deocamdata confidentiale, dar vom reveni cu detalii cel mai probabil in cursul lunii octombrie”, a mai spus presedintele MedLife.

Piata locala a serviciilor medicale private ar putea ajunge la sfarsitul acestui an la o valoare de peste 430 milioane euro, cu aproximativ 35% mai mult comparativ cu 2008, estimeaza oficialii MedLife. Pe piata serviciilor medicale private principalii jucatori sunt Medicover, MedLife, Euromedic, Centrul Medical Unirea, Medcenter, Gral Medical, Sanador, Centrul Medical Romar, Medsana si Hiperdia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri