Romania ocupa locul cinci in regiune in Top 500 Europa Centrala, cu 34 de companii, iar cifra de afaceri cumulata a celor mai mari companii romanesti a crescut cu aproape 28% la circa 39 miliarde de euro, la sfarsitul anului 2008, potrivit unui studiu Deloitte Romania.
Potrivit studiului Deloitte, Romania isi consolideaza pozitia in Top 500 Europa Centrala, cu 34 de companii, iar Petrom, Rompetrol, Automobile Dacia, ArcelorMittal si Metro raman lideri de clasament in Romania.

De asemenea, Romania si-a consolidat prezenta in mediul de afaceri central-european, inregistrand o crestere a numarului de companii prezente in Topul Deloitte al celor mai mari 500 de companii din regiune (34 de companii, fata de 30 in 2008). Totodata, cifra de afaceri cumulata a celor mai mari companii romanesti a crescut cu aproape 28% la circa 39 miliarde de euro, conform datelor financiare disponibile la sfarsitul lui 2008.

„Romania ramane pe locul cinci ca nivel de reprezentare in Top 500 Europa Centrala. Fata de anul 2007, cand Deloitte a lansat acest proiect pe plan regional, numarul companiilor romanesti cu cifre de afaceri de peste un miliard de euro a crescut de la 9 la 14. Totodata, remarcam intrarea in clasamentul din acest an a doua companii cu actionariat romanesc. Aceste rezultate dovedesc ca mediul de afaceri local se maturizeaza si incepe sa isi exploateze potentialul”, spune presedintele Deloitte Romania, George Mucibabici.

Potrivit acestuia, rezultatele din 2009 vor reflecta impactul crizei economice globale care s-a resimtit si in regiune incepand cu ultimul trimestru al anului trecut.

„Anticipam insa o prezenta semnificativa si in editia de anul viitor, tinand cont ca Romania este a doua mare piata din regiune. Speram ca firmele care opereaza in industrii in mod traditional mai rezistente in perioade de declin financiar si / sau cele care vor continua sa dea dovada de flexibilitate si inovatie in satisfacerea noilor nevoi de pe piata isi vor mentine pozitia in top sau vor continua sa urce”, a mai spus Mucibabici.

Potrivit economistului Daniel Daianu, perioada urmatoare va fi in continuare dificila pentru majoritatea tarilor din regiune, inclusiv pentru Romania.

Pe fondul constrangerilor financiare, al resurselor bugetare scazute, spatiul de manevra al statului roman este considerabil mai mic decat in tari din zona euro sau tari care au avut politici bugetare prudente. Atenuarea efectelor crizei depinde mult de revenirea economica din tarile mari din UE si de investitii masive prin folosirea fondurilor europene.

"Romania trebuie sa profite de aceasta oportunitate pe care alte economii emergente (din afara UE) nu o au. In plus, a adaugat Daianu tocmai pentru a incuraja o redresare mai rapida, Comisia Europeana ar trebui sa regandeasca mecanismele de accesare a acestor fonduri pentru a le face mai flexibile si poate chiar pentru a imagina metode neconventionale de utilizare a lor", a spus Daniel Daianu.

Raportul Deloitte pe 2009 prezinta o comparatie dramatica intre ultimele 12 luni care ;i-au pus amprenta asupra regiunii si anii anteriori, cand Europa Centrala era „preferata” investitorilor in randul economiilor globale. Daca in primele trei trimestre din 2008 au continuat tendintele de crestere, criza economica si financiara globala s-a resimtit din plin incepand din trimestrul patru.

Rezultatele companiilor din Top 500 ofera un indiciu despre amploarea impactului: 388 companii din top (reprezentand 78%) si-au majorat veniturile in medie cu 20%, in cursul lui 2008. In primele trei luni ale lui 2009, 76% dintre companiile care au prezentat informatii financiare raportau scaderi de circa 23% fata de primul trimestru din 2008.

Tendinta se regaseste la nivelul fiecarei industrii, scaderea veniturilor fiind raportata de companiile din sectorul de productie (-33%), imobiliare (-22%) si energie si resurse (-17%). Cu un declin de doar 1%, industria medicala si farmaceutica a dovedit inca o data rezistenta puternica in fata perioadelor de criza.

Ca si in anii anteriori, companiile din industria energiei si resurselor domina Top 500 in proportie de 30%. Companiile din industria producatoare si-au redus prezenta de la 27% la 23%, in parte din cauza diminuarii activita'ii de export in Europa de Vest.

Concluzia raportului Deloitte CE Top 500 2009 este ca Europa Centrala a fost „salvata” de la un dezastru economic de actiunile riguroase ale guvernelor nationale, ale Uniunii Europene, ale organizatiilor internationale si ale liderilor mediului de afaceri din regiune.

Deloitte mai arata ca din punctul de vedere al abilitatii de redresare si iesirii din recesiune.Compania a impartit regiunea in trei grupe, Polonia este un caz special, reprezentand un grup in sine, pentru ca a reusit sa evite intrarea in recesiune, raportand cresteri ale Produsului Intern Brut atat in primul, cat si in al doilea trimestru din 2009 (+0,8%, respectiv +1,1%). Romania face parte din categoria tarilor care au sanse de recuperare rapida, alaturi de Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Moldova, Muntenegru, Slovenia si Slovacia. Provocari considerabile ar putea intampina statele incluse in al treilea grup: Croatia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Serbia si Ucraina.
Polonia continua sa domine ierarhia pe 2009, cu 188 de companii (fata de 176, in 2008), fiind urmata de Cehia (69 de companii, fata de 70 anul trecut) si Ungaria (care se mentine cu un total de 60 de companii).

Clasamentul prezinta putine modificari fata de anul trecut, avand in continuare in frunte grupurile petroliere PKN Orlen (Polonia) si MOL (Ungaria). Impactul crizei economice asupra industria auto a rezultat intr-o alunecare usoara a companiilor de profil (Skoda Auto coboara de pe locul 3 pe 4, Audi Ungaria de pe 6 pe 8, iar Volkswagen Slovacia de pe 7 pe 11). Grupul Metro din Polonia (locul 7) este singura companie din afara domeniului energetic sau al industriei producatoare care se regaseste in primele zece companii din regiune.

Deloitte Top 500 include si clasamentele celor mai mari companii din domeniul bancar (lider - OTP Bank, Ungaria), de asigurari (lider - PZU, Polonia), imobiliar si constructii (lider - Skanska CS, Republica Ceha), energetic si resurse (lider - PKN Orlen, Polonia), industria medicala si farmaceutica (lider - PGF, Polonia), industria producatoare (lider - MetInvest Holding, Ucraina), sectorul tehnologic, media si telecomunicatii - TMT (lider - Telekomunikacja Polska SA, Polonia), industria auto (lider - Skoda Auto, Cehia) si piata de consum / retail (lider - Grupul Metro, Polonia).

Lansat in 2007, Deloitte Top 500 Europa Centrala este un clasament anual al companiilor din regiune, realizat in functie de venituri, profit, numar de angajati si capitalizare. Topul inregistreaza progresul companiilor intr-o regiune ce se intinde de la Marea Adriatica pana la Marea Baltica si Marea Neagra, incluzand 18 tari care fac deja parte din Uniunea Europeana sau se afla in diferite etape ale procesului de aderare la Uniunea Europeana.

Pentru situatiile in care veniturile aferente anului fiscal 2008 nu au fost disponibile, Deloitte a folosit ca element de referinta cifrele raportate pe 2007. Veniturile au fost calculate in euro la un curs mediu de schimb relevant pe 2006, 2007 si 2008. Veniturile obtinute de subsidiarele marilor companii au fost raportate ca parte din veniturile consolidate si prezentate separat pentru subsidiarele respective.

Datele financiare trimestriale (pe 2009) au fost prezentate de un numar limitat de companii (in jur de 30%) si sunt, in mare parte, neconsolidate.

Deloitte a obtinut informatiile prin abordarea individuala a companiilor, prin consultarea bazelor de date publice disponibile, prin estimari realizate prin comparatie cu rezultatele de anul trecut, precum si prin cercetare proprie.

In Romania, serviciile sunt furnizate de catre Deloitte Audit S.R.L., Deloitte Tax S.R.L., Deloitte Consultanta S.R.L. si Reff & Asociatii (numite impreuna Deloitte Romania), care sunt afiliate Deloitte Central Europe Holdings Limited. Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din Romania care furnizeaza servicii in domenii audit, servicii fiscale, consultanta, consultanta financiara si servicii de evaluare a riscului, avand o echipa de peste 400 de profesionisti romani si expatriati.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri