Petrom a inceput productia din sondele offshore Delta 6 si Lebada Vest 4

Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud-Est, a inceput productia din sondele offshore forate recent Delta 6 si Lebada Vest 4, potentialul ambelor sonde fiind de peste 4.500 bep/zi pana la sfarsitul lui 2009, a anuntat luni compania petroliera.
Ambele zacaminte, Delta si Lebada Vest, sunt localizate in blocul Histria XVIII din Marea Neagra.

“Recenta incepere a productiei din zacamantul Delta este o mare realizare, avand in vedere dificultatile tehnice pe care le-am intampinat in timpul forarii sondei Delta 6. Conceptul de sonda orizontala dirijata s-a dovedit a fi de succes, ceea ce poate face ca sonda Delta 6 sa devina cea mai valoroasa sonda a noastra din Romania”, a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru Explorare si Productie.

Potentialul de hidrocarburi al zacamantului offshore Delta a fost confirmat in 2007, prin rezultatele obtinute de sonda de explorare Delta 4.
In 2008, dezvoltarea zacamantului a fost reevaluata pentru a reduce riscurile si a diminua nivelul investitiilor necesare, fiind decisa saparea unei orizontale dirijate, Delta 6.

Delta 6 a inceput productia prin intermediul instalatiilor Petrom existente pe Platforma 7 in prima parte a T3/09. Sonda produce in prezent la o rata redusa de testare de aproximativ 2.200 bep/zi, pana la finalizarea extinderii instalatiilor de suprafata. Rata maxima de productie de 3.400 bep/zi este estimata sa fie atinsa in T4/09.

De asemenea, o alta sonda nou forata, Lebada Vest 4, a intrat in productie la finalul lunii august. Lebada Vest 4 produce in prezent 900 bep/zi.

Ambele sonde au un potential de a produce impreuna mai mult de 4.500 bep/zi pana la sfarsitul lui 2009. In prezent, productia cumulata a celor doua noi sonde reprezinta circa 10% din productia zilnica offshore a Petrom, respectiv 32.000 bep/zi. Atingerea productiei maxime pe cele doua sonde va permite Petrom sa creasca productia din instalatiile offshore la peste 33.000 bep/zi si sa extinda durata de viata a instalatiilor.

Explorarea platformei continentale romanesti a Marii Negre a fost demarata inca din anul 1969, prima descoperire de hidrocarburi a avut loc in 1980, iar prima productie pe mare a inceput in anul 1987.

In prezent, compania Petrom opereaza doua perimetre offshore (Istria XVIII si Neptun XIX), insumand o arie de 13.880 km2.

Petrom produce in prezent, pe platforma continentala, cinci zacaminte comerciale: Lebada Est, Lebada Vest, Sinoe, Pescarus si Delta. Productia actuala atinge aproape 32.000 boe/zi, ceea ce reprezinta aproximativ 18% din productia Petrom din Romania.

Petrom are activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie. Compania exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania.

Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 269 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. In 2008, cifra de afaceri a Petrom a fost de 4.552 milioane euro, iar EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 969 milioane euro.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri