La 15 ani de la revolutie, Marea Britanie s-a decis sa-si concentreze interesul asupra RomÔniei si Bulgariei. PÔna acum, prioritatile au fost Polonia si Ungaria, tari care urmau sa adere la UE ţn 2004. In prezent, statele vizate de mediul de afaceri britanic sunt cele din valul doi al extinderii. Investitiile britanice ţn RomÔnia ţnsumeaza 1,2 miliarde euro, fara a lua ţn calcul preluarea Connex de catre Vodafone. Daca se ia ţn considerare si aceasta tranzactie, volumul se tripleaza, ceea ce aduce Marea Britanie pe unul dintre primele doua locuri ţn clasamentul investitorilor straini.

United Kingdom Trade & Investment, organizatie guvernamentala specializata ţn promovarea comertului exterior, a organizat, saptamÔna trecuta, o misiune comerciala cu scopul declarat de a dezvolta schimburile economice dintre Marea Britanie si RomÔnia, sub conducerea Lindei Smith, consultant pe probleme de comert exterior. Prilej cu care am aflat ca principala problema a RomÔniei, din punctul de vedere al atractivitatii pentru investitii straine, ramÔne coruptia. Una dintre explicatiile pentru nivelul redus al investitiilor britanice ţn RomÔnia (comparativ cu Polonia si Ungaria) poate fi si slaba promovare a potentialului economic de care dispunem, ţn conditiile ţn care polonezii si-au deschis un birou la Londra, dedicat dezvoltarii schimburilor economice pe aceasta relatie.

De ce asa de tÔrziu

äPÔna ţn prezent, ţncepÔnd cu 1998, ne-am concentrat, cu foarte mult succes, pe pietele Poloniei si Ungariei, care au fost selectate dintre tarile care urmau sa se integreze ţn 2004. Acum ne uitam catre viitorul grup de tari care va adera la UE, iar RomÔnia reprezinta un interes particular pentru noi, atÔt din punctul de vedere al marimii sale, cÔt si al locului pe care ţl va ocupa ţn cadrul UEô, ne-a declarat Linda Smith. Reprezentanta guvernului britanic se declara ţncÔntata de introducerea taxei unice, ţn conditiile ţn care Marea Britanie este una dintre campioanele Europei la impozite. äNe-ar face placere sa introducem taxa unica si ţn Marea Britanie, iar acest subiect a fost adus ţn atentia presei de partidul de opozitie, care ţncearca sa popularizeze acest proiect. Cred ca romÔnii, din acest punct de vedere, sunt mult mai norocosi decÔt noiô, spune Linda Smith. Englezii sunt multumiti si de nivelul de pregatire a fortei de munca, precum si de posibilitatea de a folosi RomÔnia ca un cap de pod spre pietele Ucrainei sau Rusiei. äAm folosit astfel de relatii ţn Scandinavia, unde state precum Finlanda au fost si sunt o poarta foarte importanta pentru tarile baltice, dar si cu Rusiaô, explica Linda Smith.

Eterna coruptie

CÔnd vine vorba despre punctele negative ale RomÔ-niei, sunt invocate aceleasi pietre de moara care ne stau atÔrnate de gÔt de 15 ani: coruptia, birocratia, instabilitatea legislativa. äCoruptia este cea mai mare problema, dar nu este una insurmontabila si nu e specifica doar RomÔniei sau centrului Europei. Ea descurajeaza investitorii straini sa vina ţn RomÔ-nia, iar rezolvarea coruptiei este o problema-cheieô, afirma reprezentanta guvernului britanic. A doua mare problema, ţn opinia Lindei Smith, este birocratia, care si ea are nevoie de o solutie grabnica.

Excedent comercial cu Marea Britanie

Principalele domenii de interes pentru investitorii britanici sunt legate de tehnologiile pentru protectia mediului, agricultura si industrie alimentara, telecomunicatii, IT, sistemul sanitar, dar si lucrarile de infrastructura. Desi recunoaste ca unul dintre scopurile vizitei este echilibrarea balantei comerciale, ţn conditiile ţn care RomÔnia ţnregistreaza un excedent de circa 400 milioane euro pe relatia cu Marea Britanie, Linda Smith sustine ca prin dezvoltarea afacerilor bilaterale vor cÔstiga ambele state: firmele insulare pot gasi aici o piata importanta de desfacere, cu o forta de munca ţnalt calificata, iar cele romÔnesti au oportunitatea de a folosi experienta Marii Britanii, ca tara care a inventat capitalismul.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din sec╚Ťiunea Companii »


Setari Cookie-uri