La 15 ani de la revolutie, Marea Britanie s-a decis sa-si concentreze interesul asupra Romniei si Bulgariei. Pna acum, prioritatile au fost Polonia si Ungaria, tari care urmau sa adere la UE n 2004. In prezent, statele vizate de mediul de afaceri britanic sunt cele din valul doi al extinderii. Investitiile britanice n Romnia nsumeaza 1,2 miliarde euro, fara a lua n calcul preluarea Connex de catre Vodafone. Daca se ia n considerare si aceasta tranzactie, volumul se tripleaza, ceea ce aduce Marea Britanie pe unul dintre primele doua locuri n clasamentul investitorilor straini.

United Kingdom Trade & Investment, organizatie guvernamentala specializata n promovarea comertului exterior, a organizat, saptamna trecuta, o misiune comerciala cu scopul declarat de a dezvolta schimburile economice dintre Marea Britanie si Romnia, sub conducerea Lindei Smith, consultant pe probleme de comert exterior. Prilej cu care am aflat ca principala problema a Romniei, din punctul de vedere al atractivitatii pentru investitii straine, ramne coruptia. Una dintre explicatiile pentru nivelul redus al investitiilor britanice n Romnia (comparativ cu Polonia si Ungaria) poate fi si slaba promovare a potentialului economic de care dispunem, n conditiile n care polonezii si-au deschis un birou la Londra, dedicat dezvoltarii schimburilor economice pe aceasta relatie.

De ce asa de trziu

Pna n prezent, ncepnd cu 1998, ne-am concentrat, cu foarte mult succes, pe pietele Poloniei si Ungariei, care au fost selectate dintre tarile care urmau sa se integreze n 2004. Acum ne uitam catre viitorul grup de tari care va adera la UE, iar Romnia reprezinta un interes particular pentru noi, att din punctul de vedere al marimii sale, ct si al locului pe care l va ocupa n cadrul UE, ne-a declarat Linda Smith. Reprezentanta guvernului britanic se declara ncntata de introducerea taxei unice, n conditiile n care Marea Britanie este una dintre campioanele Europei la impozite. Ne-ar face placere sa introducem taxa unica si n Marea Britanie, iar acest subiect a fost adus n atentia presei de partidul de opozitie, care ncearca sa popularizeze acest proiect. Cred ca romnii, din acest punct de vedere, sunt mult mai norocosi dect noi, spune Linda Smith. Englezii sunt multumiti si de nivelul de pregatire a fortei de munca, precum si de posibilitatea de a folosi Romnia ca un cap de pod spre pietele Ucrainei sau Rusiei. Am folosit astfel de relatii n Scandinavia, unde state precum Finlanda au fost si sunt o poarta foarte importanta pentru tarile baltice, dar si cu Rusia, explica Linda Smith.

Eterna coruptie

Cnd vine vorba despre punctele negative ale Rom-niei, sunt invocate aceleasi pietre de moara care ne stau atrnate de gt de 15 ani: coruptia, birocratia, instabilitatea legislativa. Coruptia este cea mai mare problema, dar nu este una insurmontabila si nu e specifica doar Romniei sau centrului Europei. Ea descurajeaza investitorii straini sa vina n Rom-nia, iar rezolvarea coruptiei este o problema-cheie, afirma reprezentanta guvernului britanic. A doua mare problema, n opinia Lindei Smith, este birocratia, care si ea are nevoie de o solutie grabnica.

Excedent comercial cu Marea Britanie

Principalele domenii de interes pentru investitorii britanici sunt legate de tehnologiile pentru protectia mediului, agricultura si industrie alimentara, telecomunicatii, IT, sistemul sanitar, dar si lucrarile de infrastructura. Desi recunoaste ca unul dintre scopurile vizitei este echilibrarea balantei comerciale, n conditiile n care Romnia nregistreaza un excedent de circa 400 milioane euro pe relatia cu Marea Britanie, Linda Smith sustine ca prin dezvoltarea afacerilor bilaterale vor cstiga ambele state: firmele insulare pot gasi aici o piata importanta de desfacere, cu o forta de munca nalt calificata, iar cele romnesti au oportunitatea de a folosi experienta Marii Britanii, ca tara care a inventat capitalismul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri