Centralele ELCEN si Unit Investment ar putea costa 500 mil. euro

Electrocentrale Bucuresti a semnat Memorandumul de intelegere cu consortiul format din Unit Investment NV (Belgia) si Wienstrom (Austria), pentru constructia celor doua centrale electrice pe gaze, de 400 MW din Capitala si de 100 MW din judetul Mures, proiect evaluat la circa 500 mil euro.
"Ieri (marti, 15 septembrie, n.r.) am semnat Memorandumul de Intelegere. Apoi va urma studiul de fezabilitate. In total, cele doua centrale electrice ar putea costa 500 milioane euro", a declarat directorul general al Electrocentrale Bucuresti, Ion Marcu, potrivit NewsIn.

Potrivit studiului de prefezabilitate, cele doua parti urmeaza sa construiasca doua centrale electrice pe gaze, una de 400 MW la CET Progresu, in Bucuresti, si cealalta de 100 MW, la CET Fantanele, in judetul Mures, fiind vorba de grupuri in ciclu mixt gaze-abur, cu pornire rapida.

Consortiul si Electrocentrale Bucuresti vor forma o societate mixta. Investitorul strain va aduce drept capital minim 30% din valoarea investitiei, iar restul de 70% pentru investitie va fi creditat de societatea mixta.

Potrivit reprezentantilor Electrocentrale Bucuresti, studiul de fezabilitate va fi gata in martie 2010 si va stabili cu acuratete detaliile tehnice si economice despre proiect, mai ales in ceea ce priveste costurile necesare investitiei.

Initial, pentru CET Progresu din Bucuresti, 19 companii au preluat documentatia de pre-calificare, iar pentru CET Fantanele din judetul Mures, 22 de firme, atat companii din tara, cat si din afara. Printre companiile interesate au fost: Electrabel, Energy Power, Romgaz, Verbund, Bulgarian Energetics, Edison, CEZ Romania, GdF-Suez, Sedesa, Petrom, Dalkia Romania, Electrica, Mitsui, Fortum Power.

Electrocentrale Bucuresti este primul producator de energie termica produsa in centrale termoelectrice, producand anual peste 40% din energia termica distribuita in sistem centralizat si aproximativ 12% din cantitatea de electricitate generata in intreaga tara. Compania are in componenta sucursalele Bucuresti, Mures si Constanta.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Lactalis închide două fabrici Dorna Lactate, în contextul pandemiei
Setari Cookie-uri