Programul Prima Casa, prin care se incearca stimularea vanzarii de locuinte, nu a generat pana in prezent bani in business-urile de constructii, potrivit sefilor companiilor din domeniu.
“Nu-mi este foarte clar ceea ce s-a dorit sa se sustina prin intermediului Prima Casa. Daca autoritatile au dorit o redresare a sectorului constructiilor si a pietei imobiliare, acest lucru nu s-a reusit. Poate ca s-a dorit altceva”, spune Dan Flesariu, directorul general Volumetric Romania, subsidiara locala a grupului spaniol Volumetric, cu activitati pe piata imobiliara locala.

Incepand cu 2007, spaniolii au achizitionat doua terenuri in Brasov, cu o suprafata totala de circa 44.000 de metri patrati, si unul in Pitesti, de 5.000 de metri patrati.

Volumetric a cheltuit 12-13 milioane de euro pe achizitia terenurilor din Romania, care vor fi folosite pentru constructia de locuinte.
Grupul Spaniol va dezvolta in perioada urmatoare doua proiecte imobiliare, Privilegio Brasov si Pitesti, care vor avea la finalizare circa 360 de locuinte.

Volumetric ar putea intra in programul Prima Casa, avand in vedere ca cea mai ieftina locuinta din Privilegio Brasov, primul proiect care va fi construit pe piata locala, va avea un pret mai mic de 60.000 de euro.

“Chiar daca acest program are si o tenta sociala, avand in vedere ca se apropie alegerile prezidentiale, nu inseamna neaparat ceva negativ. Si in SUA exista astfel de programe sociale, care insa au un efect in economie”, precizeaza Flesariu.

Andrei Sulyok, directorul general al Lindab Romania, filiala locala a grupului suedez Lindab, cu activitati in domeniul constructiilor, este pesimist in privinta sanselor de reusita a Prima Casa.

“Din punct de vedere al businessului nostru, programul Prima Casa este inexistent. Cred ca acest program va impulsiona doar vanzarile de apartamente din ansamblurile rezidentiale noi, care se confrunta cu probleme de creditare catre banci. Astfel, banii nu se intorc in economie, ci se redistribuie la foarte multe persoane”, spune Andrei Sulyok (foto), directorul general al Lindab Romania, filiala locala a grupului suedez Lindab.

Suedezii, prezenti pe piata locala prin intermediul firmelor Lindab SRL (productie de materiale de constructii metalice), Lindab – Astron Building Systems (productie de hale metalice) si Rova (productie si comercializare de tigle metalice si sisteme de recuperare a apelor pluviale) au inregistrat anul trecut afaceri de 63 de milioane de euro, in scadere cu circa 6% fata de 2007.

In ceea ce priveste imprumul pe care l-a obtinut Romania de la Fondul Monetar International (FMI), seful Volumtric Romania asteapta sa vada ce se va intampla cu banii.

“Imprumutul pe care l-a obtinut Romania de la Fondul Monetar International poate reprezenta un lucru pozitiv. Daca ar fi sa-l compar cu o afacere, in momentul in care o companie are nevoie de finantare pentru sustinerea business-ului, un imprumut reprezinta o varianta buna. Totusi, ca om de afaceri trebuie sa fiu sigur ca imprumutul solicitat este indestulator pentru acoperirea proiectiilor de cheltuieli. De asemenea, daca te angajezi la un imprumut, trebuie sa stii de la inceput ce faci cu banii”, mai spune Flesariu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri