Hidroelectrica a inaugurat, marti prima hidrocentrala complet automatizata din Romania, Centrala Hidroelectrica (CHE) Raul Alb cu o putere de 40MW, in urma unei investitii de peste 18 milioane euro.

Hidrocentrala se afla in localitatea Fenes, comuna Armenis, judetul Caras-Severin.

Aceasta are doua grupuri de cate 20MW. Dupa finalizarea unei noi aductiuni secundare, intr-un an hidrologic mediu, productia de energie va ajunge la 92,6 GWh/an. Acum, centrala produce in medie 71,4 Gwh/an, spun reprezentantii companiei, potrivit NewsIn.

Centrala Raul Alb este realizata intr-un put cu diametrul de circa 20 de metri, are o adancime de 46 de metri si este echipata cu doua hidroagregate. Apa ajunge in centrala din lacul Poiana Rusca printr-o galerie subterana de peste patru km, cu un diametru de trei metri si printr-o conducta lunga de circa 350 de metri, cu un diametru de 2,5 metri. Informatiile de la baraj ajung in centrala printr-un cablu optic ce urmeaza traseul subteran al apei.

Proiectul a fost aprobat prima oara prin decretul nr. 294 din anul 1981. Constructia propriu-zisa a centralei a inceput insa in urma cu patru ani.
Hidrocentrala Raul Alb foloseste volumul de apa acumulat in lacul Poiana Rusca. Centrala face parte din Amenajarea Hidroenergetica Bistra-Poiana Marului-Ruieni-Poiana Rusca.

Pentru proiectul acestei centrale a fost finalizat barajul Poiana Rusca. Acesta are o inaltime de 75 metri. Constructia barajului a fost inceputa in 1982, dar a fost oprita in 1995-1996. Ulterior, in toamna anului 2002, Hidroelectrica a reluat lucrarile pregatitoare pentru baraj, care avea sa fie finalizat in 2006.

Companiile implicate in acest proiect sunt Hidroconstructia, ISPH Energomontaj, UEM - CCHAPT Resita, EEI Resita, AFICO Bucuresti, UCMR si Hydro Engineering.

Actionarul majoritar al Hidroelectrica este Ministerul Economiei. Compania este cel mai mare producator de energie electrica din Romania. Anul trecut, Hidroelectrica a acoperit circa 26% din productia totala de electricitate a Romaniei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
CEZ: Vanzarea activelor din Romania incepe in octombrie