Sindicatele au fost anuntate de reprezentantii celor trei companii feroviare ca s-au strans pana in prezent 24 de milioane lei (din totalul sumei de 63 milioane lei) pentru plata avansului pentru luna septembrie, care urmeaza sa fie incasat la sfarsitul lunii.

"In cadrul discutiilor, reprezentantii celor trei companii CFR ne-au anuntat ca s-au strans 24 de milioane de lei pentru plata salariilor angajatilor de la calea ferata, aferente avansului din luna septembrie, care urmeaza sa se plateasca in 30 septembrie. Suma totala aferenta avansului celor 68.900 de angajati ai companiilor si ai filialele acestora este de 63 milioane lei", a spus presedintele Aliantei Federatiilor Nationale CFR, Ion Molea, dupa intalnirea cu administratiile celor trei companii feroviare, informeaza NewsIn.

In plus, acesta a precizat ca reprezentantii companiilor CFR Calatori, Infrastructura si Marfa au spus ca vor face eforturi ca pana in 29 septembrie sa stranga si restul de aproximativ 40 de milioane de lei.

La intalnire a mai fost discutata si problema blocarii conturilor de la CFR Marfa (in valuta si in lei) de catre Raiffeisen Bank. "Banca a blocat conturile ca sa oblige administratia companiei sa accepte o crestere a dobanzii cu pana la 5%, aferenta imprumutului facut in 2008, de 120 milioane euro", a mentionat Molea.

Presedintele Aliantei Federatiilor Nationale CFR a declarat ca sindicatele nu sunt de acord cu disponbilizarile, daca ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, nu va promulga o H.G. cu plati compensatorii a 20-24 de salarii, asa cum functioneaza la Ministerul Economiei.

Federatiile sindicatelor feroviare au anuntat, marti, ca vor cere Guvernului depolitizarea caii ferate, demiterea directorilor generali ai celor trei companii, a ministrului transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, si a subsecretarului de stat Constantin Axinia.

"Organizatiile sindicale au hotarat, in baza solicitarii salariatilor si a liderilor teritoriali, ca in situatia in care subfinantarea sistemului feroviar se va mentine, punandu-se in pericol siguranta circulatiei pe calea ferata, si nu vor fi respectate termenele de plata a salariilor prevazute in Contractele Colective de Munca cu mai mult de 48 ore, activitatea la calea ferata sa fie oprita in totalitate", au anuntat marti dupa terminarea discutiilor liderii federatiilor sindicale.

Presedintele Aliantei Federatiilor Nationale CFR, Ion Molea, a declarat pentru NewsIn ca daca salariatii CFR nu isi vor primi salariile pana la 30 septembrie, trenurile nu vor mai circula din 1 octombrie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
ING Bank Romania creste salariul minim: la cat va ajunge