Cele doua mari companii care vor rezulta in urma reorganizarii sectorului energetic vor beneficia si de o parte din fondurile atrase de Ministerul Finantelor prin emisunea de eurobonduri, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei, Tudor Serban, la o conferinta de presa.
"Necesarul de investitii se ridica la cateva miliarde de lei, pentru fiecare companie. O parte din bani vor fi folositi si pentru investitii de mediu", a spus Tudor Serban.

Acesta a adaugat faptul ca sectorul energetic prezinta credibilitate in fata bancilor.

Ministerul Finantelor Publice precizeaza ca emisiunea de euroobligatiuni are o valoare indicativa cuprinsa intre 500 milioane euro si 1,5 miliarde euro, cu o maturitate cuprinsa intre 5 si 7 ani, iar valoarea finala a acesteia va fi stabilita in functie de conditiile existente in piata si de necesitatile de finantare ale bugetului de stat, anunta NewsIn.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a selectat HSBC, Deutsche Bank si EFG Eurobank pentru a asigura plasarea si distributia catre investitori a emisiunii de euroobligatiuni pe care statul roman vrea sa o lanseze la finalul acestui an sau in anul viitor.

Secretarul de stat in MFP, Bogdan Dragoi, a explicat ca, la jumatatea lunii septembrie, autoritatile impreuna cu bancile selectate vor putea demara road-show-uri, intalniri de promovare pe plan international a emisiunii de euroobligatiuni.

Presedintele ISPE, Dan Gheorghiu, a declarat ca furnizorul si distribuitorul de energie electrica Electrica a fost scos din componenta celor doua mari companii care vor rezulta in urma reorganizarii sectorul energetic, cel putin pana in 2013, pentru a "da o sansa marilor jucatori privati. De asemenea, producatorul de gaze de stat, Romgaz, initial intrat cu termocentrala de la Iernut intr-una din cele doua companii, nu mai figureaza acum in noua structura propusa de autoritati.

Astfel, in noua varianta propusa, in componenta primei societati vor intra Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), si trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Valcea, SH Slatina si SH Sibiu.

Cea de-a doua companie va cuprinde Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroseni (apartinand Termoelectrica), Portile de Fier si restul sucursalelor Hidroelectrica (adica sucursalele Sebes, Buzau, Targu Jiu, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita), Compania Nationala a Huilei (CNH).

Potrivit ministrului economiei, Adriean Videanu, cele doua companii rezultate din reorganizarea sectorului energetic vor deveni functionale pana in iunie 2010.

Cele doua societati vor fi listate la bursa, cu un procent ce va fi stabilit ulterior. ME va fi actionarul majoritar al acestor doua companii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri