Centrele comerciale actuale sau in curs de deschidere nu mai prezinta acelasi interes pentru strategia City Grill, in conditiile in care locatiile independente au performat mai bine anul acesta decat restaurantele din galeriile comerciale. “Oamenii se intorc in strada, restaurantele din mall-uri nu mai sunt la fel de atractive”, spune Dragos Petrescu, proprietarul lantului City Grill-City Cafe, Buongiorno, Bundetot si Caru' cu Bere.
Chiar daca actualul context economic si-a pus amprenta asupra industriei HoReCa, exista restaurante care inregistreaza in continuare un flux important de clienti – locatiile independente, situate in special in zona centrului istoric al Capitalei.

Pe de alta parte, restaurantele care opereaza in cadrul centrelor comerciale au raportat anul acesta scaderi ale vanzarilor. Astfel, daca in cazul restaurantelor independente media pe tranzactie a scazut cu 10%, in ceea ce priveste locatiile din mall-uri aceasta s-a micsorat cu pana la 20%.

“Locatiile independente au performat mai bine. Este si cazul Caru’ cu Bere, City Grill din zona centrului istoric. Avem restaurante pline, care au crescut si din punct de vedere al profitabilitatii. Sunt in schimb restaurante din centre comerciale cu cifre ingrijoratoare. Noi vom continua sa inchidem restaurantele pe pierdere. Gratis, si nu mai intru in centre comerciale”, declara Dragos Petrescu (foto), CEO City Grill.

In aceste conditii, actionarii City Grill-City Cafe au hotarat sa relocheze restaurantul Bundetot din Iris Shopping Center (zona Titan) in centrul istoric al Bucurestiului, pe strada Selari. In plus, compania a inchis un restaurant in sistem de franciza din Constanta.

“Oamenii se intorc in strada. Cred ca zona Lipscani este anul acesta singura zona de business care a crescut in Romania. Noi am deschis centrul istoric in 2005 cu City Grill. Daca as fi stiut dinainte amploarea acestui fenomen as fi luat probabil mai multe locatii. Acum este foarte greu sa mai intri in zona Lipscani din cauza chiriilor foarte mari”, spune Petrescu.

Chiar daca piata restaurantelor din Romania pare a fi una saturata, Dragos Petrescu sustine ca exista spatiu pentru noi jucatori si noi locatii.

“Bucurestiul este departe de a atinge nivelul altor capitale europene. Mai este loc de noi deschideri. Insa 5 din cele 50 de restaurante care ar trebui sa existe pe piata sunt afectate de criza financiara. Recesiunea va cerne jucatorii din piata”, considera CEO-ul City Grill.

In opinia acestuia, industria de profil s-a intors la nivelul din anul 2007 si a pierdut chiar si avansul castigat in 2008. O revenire usoara este insa asteptata incepand cu anul 2011. “Traversam o perioada dificila, ne asteapta un 2010 cel putin la fel de interesant ca 2009”.

Pe de alta parte, negocierile cu partenerii de afaceri sunt mult mai flexibile in acest an, fata de 2008. “Ne apropiem de un moment de adevar, de conditii de business mai normale si ma astept ca dupa 6 luni sa ne apropiem si mai mult de normalitate. Au scazut chiriile, avem timp si participare la investitii”, declara Petrescu.

Un nou brand, un nou restaurant – Hanu’ Berarilor Interbelic

Grupul City Grill a deschis in Bucuresti un nou restaurant – Hanu’ Berarilor Interbelic (fosta Casa Bucur) – proiect in care vor investi pe parcursul a doi ani aproximativ un milion de euro si care va crea 100 de noi locuri de munca. Restaurantul isi va deschide oficial portile pe 8 octombrie.

“Am purtat discutii cu reprezentantii proprietarilor cladirii peste un an de zile si am incheiat un contract de parteneriat. Aceasta este cea de-a patra locatie monument istoric preluata de catre grupul nostru. Avem in prezent doua cladiri in proprietate si doua in chirie”, afirma Dragos Petrescu.

Construit intre anii 1910-1914 si inconjurat de trei strazi – Sfintii Apostoli, Apolodor si Poenaru Bordea – restaurantul Hanu’ Berarilor Interbelic are o capacitate de 800 de locuri (300 de locuri in interior si 500 pe terasa) si propune un meniu ce imbina produsele specifice bucatariei romanesti cu cele ale unor renumite berarii din Europa – Augustiner, Hofbrauhaus si Caru’ cu bere. Cladirea a fost ridicata de arhitectul Petre Antonescu, in stil neo-romanesc.

De asemenea, cladirea beneficiaza si de 24 de camere de hotel, insa momentan acestea nu vor fi utilizate, actionarii City Grill considerand ca nu este momentul oportun pentru a intra pe piata hoteliera.

Care este istoria acestei cladiri? Este cunoscuta la inceputul secolului sub numele "Casa Oprea Soare" si ulterior "Casa Bucur". Casa a fost rechizitionata in anul 1945 de catre Partidul Socialist, acesta fiind inlocuit in timp de sucursale ale Partidului Comunist. Dupa 63 de ani se recunoaste dreptul de proprietate al mostenitorilor, acestia intrand efectiv in posesia imobilului pe 20 martie 2008.

Potrivit lui Daniel Mischie (foto), unul din actionarii City Grill, in spatele noii locatii sta o echipa formata din 600 de oameni, primele lucrari de restaurare durand doua luni. Intr-o prima etapa au fost cheltuiti 300.000 de euro, suma care a fost investita in echipamente, restaurarea saloanelor si refacerea instalatiilor. Investitia este suportata integral de grupul City Grill.

Tot pe 8 octombrie City Grill isi propune sa inaugureze si restaurantul Bundetot, relocat pe strada Selari, in centrul vechi al Bucurestiului. In plus, in prima saptamana din noiembrie compania va deschide tot pe Selari o noua locatie Sport bar&cafe.

Grupul City Grill este prezent in industria HoReCa de peste zece ani si are in portofoliu 8 restaurante si cafenele City Grill/City Cafe, 2 restaurante Trattoria Buongiorno, Caru’ cu Bere, Bundetot, Cantina Sport bar&cafe, administrate prin intermediul Trotter Prim.

Cititi si Un an al extremelor pentru piata spatiilor comerciale din Romania
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri