"Necesarul pentru 2010, respectiv costurile pentru mentenanta infrastructurii feroviare ar fi de 1,1 miliarde lei. Zilele trecute am avut discutii la Ministerul de Finante si s-a luat act ca la construirea bugetului pentru 2010 ar trebui sa se aloce aceasta suma", a spus Axinia.

Ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, a declarat ca infrastructura feroviara nu se poate intretine doar cu TUI (taxa de utilizare a infrastructurii), fiind nevoie ca statul sa dea subventii.

"Am avut o mica interventie in sedinta cu privire la siguranta circulatiei feroviare. Am discutat aspectele financiare pentru ca radacina este in partea de subfinantare la calea ferata. (...) Nu se poate doar cu TUI intretine structura feroviara asa de mare din Romania. Subventia de la CFR Calatori, la noi, este adusa la un nivel ridicol", a spus Berceanu.

Aceasta a precizat ca in acest an CFR Calatori a primit subventii de doar 600 milioane de lei, mai putin fata de 2008, cand au fost de 1,3 miliarde lei. Ministrul transporturilor a mentionat ca in Uniunea Europeana exista subventii pentru infrastructura feroviara, ceea ce ar trebui sa se intample si in Romania.

Ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, si subscretarul de stat Constantin Axinia s-au intalnit cu directorii CFR Marfa, CFR Calatori si CFR SA, precum si cu directorii regionalelor si cei de circulatie pentru a discuta pe marginea unui pachet de masuri privind siguranta circulatiei feroviare.

Inspectorul-sef al Autoritatii Feroviare Romane, Gelu Daia, a declarat ca MTI va elabora un proiect de Hotarare de Guvern care va reglementa investigarea si prevenirea accidentelor de pe calea ferata, parte din pachetul de noua masuri privind siguranta circulatiei feroviare. De asemenea, pachetul cu cele noua masuri, care va intra in vigoare de la 1 octombrie, cuprinde si reexaminarea competentelor personalului cu responsabilitati la siguranta circulatiei si examinarea psihologica a angajatilor.

PNL i-a transmis, marti, 29 septembrie, premierului Emil Boc, o scrisoare prin care cere remanierea ministrului transporturilor, Radu Berceanu, acuzand modul "defectuos" in care sunt gestionate problemele infrastructurii in Romania, dar si problemele de la CFR Marfa si Calatori. La randul sau, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat marti, la Constanta, ca va propune infiintarea unei comisii parlamentare care sa verifice activitatea ministrului transporturilor, Radu Berceanu.