Presedintele Traian Basescu a declarat, la Slobozia, ca se analizeaza posibilitatea acordarii de garantii de stat pentru RAFO Onesti, companie care se afla in proces de modernizare dupa ce si-a platit datoriile de stat, si pentru santierul naval Mangalia.
Seful statului a sustinut, in cadrul unei intalniri cu administratia locala din judetul Ialomita, ca Guvernul nu si-a propus, si nici nu ar fi avut cum, sa imprumute suficienti bani, cat sa poata satisface nevoie tuturor agentilor economici in perioada de criza, singurul lucru pe care statul il face din punct de vedere al companiilor fiind garantarea unor imprumuturi.

Basescu a subliniat ca si aceasta posibilitate, ca statul sa garanteze imprumuturi angajate de marile companii, este reglementata in acordul cu FMI, pentru ca exista riscul ca aceste garantii sa nu fie achitate de agentii economici si sa plateasca Guvernul din taxele populatiei.

Presedintele a indicat ca s-au acordat deja garantii de 400 de milioane de euro catre Ford Craiova si 69 de milioane de euro catre Oltchim Valcea, in ideea ca aceste doua companii antreneaza si locuri de munca pe orizontala, folosind produse ale IMM-urilor.

"Se analizeaza acum garantii de stat pentru RAFO Onesti, care este intr-un proces de modernizare, dupa ce si-a platit toate obligatiile istorice la stat, si pentru santierul naval Mangalia, toate mari companii, cu mare capacitate de a prelua produsele IMM-urilor", a spus Basescu, citat de NewsIn.

Seful statului a tinut sa sublinieze ca Guvernul nu poate face mai mult pentru agentii economici, banii imprumutati de la institutiile internationale fiind destinati mentinerii cursului, finantarii deficitului bugetar, pentru plata pensiilor si salariilor si continuarea investitiilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Basescu: Scutul de la Deveselu a devenit mai actual ca oricand