Statul roman vrea sa preia rafinaria Arpechim de la Petrom si sa o dezvolte impreuna cu o companie din Azerbaidjan, a declarat joi secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban, la "Black Sea Energy and Economic Forum", ce are loc la Bucuresti, intre 30 septembrie si 2 octombrie.

"Vrem sa preluam o rafinarie romaneasca si sa o dezvoltam impreuna cu o companie din Azerbaidjan", a spus Tudor Serban.

Intrebat despre care rafinarie este vorba, acesta a mentionat Arpechim, in prezent detinuta de cea mai mare companie din Romania, Petrom.

Cel mai probabil, compania din Azerbaidjan la care Serban a facut referire este SOCAR (n.r. State Oil Company of Azerbaidjan Republic), cu care reprezentantii ministerului au purtat negocieri in ultimele luni.

"Cei din Azerbaidjan vor sa deruleze investitii alaturi de Oil Terminal Constanta si in depozitele de gaze", a mai spus Serban.
Pe 22 septembrie, reprezentanti ai Ministerului Economiei (ME) si ai companiilor din portofoliu s-au intalnit la Bucuresti cu o delegatie a companiei petroliere de stat din Azerbaidjan, SOCAR.

La inceputul lunii septembrie, reprezentanti ai companiilor Romgaz si Transgaz s-au aflat intr-o vizita de lucru in Republica Azerbaidjan, continuand discutiile cu autoritatile azere pentru ca Romgaz sa obtina concesiuni de perimetre de gaze in acesta tara.

De asemenea, Adriean Videanu s-a aflat, intre 1 si 3 iulie, intr-o vizita in Republica Azerbaidjan, unde s-a intalnit cu presedintele republicii, E.S.

Ilham Aliyev. In cadrul vizitei din Republica Azerbaidjan, ministrul Economiei a mai avut intrevederi si cu ministrul Industriei si Energiei, Natig Aliyev, ministrul Afacerilor Externe, Elmar Mammadyarov, precum si cu presedintele SOCAR, Rovnag Abdullayev si cu prim ministrul Republicii Azerbaidjan, Artur Rasizade.

In cadrul discutiilor de atunci au fost abordate probleme energetice strategice, care vizeaza atat securitatea energetica in zona Marii Negre, cat si aspecte referitoare la proiectul Nabucco. Totodata, colaborarea dintre compania azera SOCAR si companiile romanesti Romgaz, Oil Terminal, Conpet si Oltchim s-a aflat pe agenda discutiilor celor doi demnitari. Astfel, s-a stabilit constituirea unei comisii mixte la nivel de tehnicieni, care sa identifice “oportunitatile de colaborare in proiecte cu aplicabilitate in cel mai scurt timp”, dupa cum anunta la acea data ME.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Petrom, descoperire ce poate asigura gazele pentru 500.000 de locuinte