Investitiile totale ale operatorului de servicii medicale private Euroclinic s-au redus cu 30% anul acesta pe fondul crizei, compania controlata de asiguratorul olandez Eureko cheltuind circa doua milioane de euro pentru deschiderea a trei noi clinici in Capitala.
"Comparativ cu 2008, costurile extinderii retelei s-au redus anul acesta cu 30% pe fondul crizei financiare, dar ritmul de expansiune a fost cel planificat", a declarat pentru Wall-Street Catalin Popa (foto), directorul Euroclinic. Compania a inaugurat deja primele doua clinici din cele trei prevazute pentru anul acesta - prima in Drumul Taberei si o a doua in cartierul Pipera, urmand ca saptamana viitoare sa fie deschisa si cea din zona Piatei Muncii.

Pentru deschiderea clinicii din Pipera, Euroclinic a investit in total 700.000 de euro- constructia a costat 350.000 de euro, iar restul de bani a mers spre dotarea cu echipamente a unitatii. Unitatea, recent deschisa, propune un concept nou de clinica, axandu-se in special pe servicii adaptate comunitatii cartierului in care este localizata. "Inainte de a demara investitia, am efectuat un studiu din care a reiesit ca locuitorii din Pipera au nevoie de servicii medicale in mijlocul comunitatii lor, data fiind distanta mare fata de centrul Bucurestiului. Am adaptat serviciile clinici pe nevoile rezidentilor din Pipera si le punem la dispozitie servicicii de ambulanta permanent", a explicat Popa. In zona mai opereaza si alti jucatori din piata serviciilor medicale, ca de exemplu Sanador, precum si clinici specializate, ca stomatologia.

Reteaua Euroclinic mai cuprinde si un spital privat, primul de acest gen din Romania, compania controlata de Eureko fiind prezenta in provincie prin parteneriate cu 180 de clinici locale. Pentru anul viitor, compania are in vedere deschiderea a "doua-trei noi clinici", precum si finalizarea, in functie de evolutia economiei, a unei unitati specializate, proiect aflat, momentan, in "stand-by". Anul acesta, compania si-a bugetat o cifra de afaceri de 36 de milioane de lei (circa 8,5 milioane de euro), in crestere cu 60% fata de anul trecut in moneda nationala (respectiv in crestere in euro cu 40%).

"Cresterea prognozata vine atat pe fondul largirii bazei de pacienti prin expansiunea retelei, dar si pe cel al cresterii numarului de clienti care apeleaza la noi pentru problemele pe care nu le pot rezolva in spitalele de la stat", a mai spus Popa. Cea mai mare pondere a cifrei de afaceri este reprezentata de veniturile provenite din vanzarea de asigurari si abonamente medicale. Compania percepe tarife in euro pentru asigurari si abonamente, serviciile din retail (accesate de cei care nu au nici asigurare si nici abonamente la Euroclinic) fiind platite in lei. Euroclinic are incheiate contracte si cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), veniturile din acest segment insemnand 7% din total cifra de afaceri.

Catalin Popa spune ca desi cresterile din ultimii doi ani, de 50-70% sunt "departe de a se mai intoarce", sectorul clinicilor private nu a resimtit efecte acute ale crizei, ci doar turbulente datorate recuperarii mai greoaie a creantelor, mai ales dinspre CNAS. Pentru 2010, Euroclinic si-a bugetat o crestere a cifrei de afaceri de 20%, pana la 10,2 milioane de euro. In schimb, jucatorii mai mici au fost mai grav afectati de criza, afirma seful Euroclinic. "Am observat ca partenerii nostri de business din provincie intampina din ce in ce mai mari probleme, mai ales cei care se bazeaza foarte mult pe contractele cu CNAS. Este destul ca veniturile de la CNAS sa insemne 20-30% din total vanzari ca sa fii expus unui posibil faliment", apreciaza Popa.

Eureko: Suntem aici ca sa ramanem

"Mesajul pe care ni l-au transmis Eureko este ca sunt aici pentru a ramane si nu au in plan vanzarea actiunilor", spune Catalin Popa. Anul trecut, Eureko a tatonat posibilitatea de a-si vinde actiunile din cadrul companiei, din dorinta de a renunta la operatiunile care nu fac parte din core-business-ul sau (asigurarile). Negocierile au esuat insa, pe fondul "unor probleme din sistem", mai ales pe segmentul asigurarilor, care nu s-a putut dezvolta in lipsa unei definiri clare a serviciilor medicale decontate de catre stat.

Eureko este un grup financiar, inregistrat in Olanda si prezent in peste 13 tari europene, cu peste 20.000 de angajati. Compania olandeza activeaza in special in domeniul asigurarilor si pensiilor. Euroclinic este primul spital privat general din Bucuresti si functioneaza inca din vara lui 2005. Principalul sau concurent este spitalul Life Memorial, controlat de familia Marcu.

Vanzarea Euroclinic a esuat, dar actionarii MedLife si CMU se pregatesc de exit

Familia Marcu, detinatoare a 80% din actiunile clinicilor MedLife, si-au anuntat vara aceasta intentia de a vinde un pachet minoritar de actiuni. Tranzactia va fi finalizata pana la sfarsitul anului, potrivit declaratiilor recente facute de oficialii companiei.

Tot pentru finalul de an este asteptata incheierea unei alte tranzactii in piata de servicii medicale. Fondul de investitii 3i analizeaza in aceasta perioada posibilitatea de a-si vinde participatia in cadrul Centrului Medical Unirea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri