Compania de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, EnergoNuclear, decide astazi daca reia licitatia pentru alegerea consultantului tehnic, intrucat consortiul desemnat castigator, format din Tractebel-Amec-Iberdrola Engineering, nu doreste sa semneze contractul.
"Azi se decide anularea licitatiei pentru consultantul tehnic desemnat castigator. Consortiul format din companiile Tractebel (GDF-Suez)-Amec-Iberdrola Engineering a fost singurul participant la aceasta licitatie, insa nu au semnat contractul aferent, pentru ca nu se inteleg intre ei", a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, citat de NewsIn.

Acest contract are o valoare de 8 milioane euro si este valabil 18 luni, exact cat dureaza faza de pre-proiect.

Budulan a adaugat faptul ca abia in octombrie 2010 (cand va fi gata faza de pre-proiect, n.r.) se va cunoaste costul exact pentru construirea reactoarelor 3 si 4, precum si data la care vor fi finalizate.

De asemenea, directorul general al Nuclearelectrica a afirmat ca firma de avocatura White&Case, desemnata castigoare la licitatia pentru acordarea serviciilor de asistenta juridica, a fost contestata. Astfel, se asteapta solutionarea acelor patru contestatii primite, pentru a putea merge mai departe.

In prezent, se desfasoara faza de pre-proiect la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, care ar trebui sa dureze 18 luni si sa fie gata anul viitor.

Nuclearelectrica si cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat, la 20 noiembrie 2008, Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda. In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%.

Unitatile 3 si 4 ar urma sa fie puse in functiune ce mai probabil in 2017.

Costul estimat pentru cele doua reactoare este de patru miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip CANDU 6.

Procesul de negociere cu cei sase investitori interesati a inceput la 4 decembrie 2007.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri