Al doilea producator de energie electrica din Romania, Nuclearelectrica, vrea sa se numere printre primele 25 de reactoare nucleare din lume, cu cele doua unitati pe care le are in administrare, pana in anul 2013, a declarat luni directorul Unitatilor 1 si 2 de la Cernavoda, Ionel Bucur.
"In prezent, Romania se afla in primele 100 de locuri, din cele 400 de reactoare functionale cate exista in prezent, in 30 de tari din intreaga lume. Vrem ca pana in 2013 sa ajungem intre primele 25, ca securitate energetica", a precizat Ionel Bucur, in cadrul unui simpozion pe teme de energie nucleara.

Intre principalii indicatori globali care sunt luati in calcul in realizarea acestui top, sunt: productia realizata, nivelul de utilizare al puterii instalate, securitatea nucleara, impactul asupra mediului, cat si numarul de evenimente raportate la autoritati.
Directorul celor doua unitati nucleare de la Cernavoda a mai spus ca din cele circa 400 reactoare functionale la nivel global, 100 se afla in Statele Unite, potrivit NewsIn.

"De asemenea, din cele 400, mai sunt functionale numai 39 de reactoare in lume care folosesc tehnologie cu apa grea. Intre acestea 39 se afla si cele doua reactoare de la Cernavoda. Unitatea 2 se afla pe primul loc, iar Unitatea 1 se afla pe locul 6", a adaugat Ionel Bucur.

La randul sau, directorul general al nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, prezent la eveniment, a precizat ca avantajele folosirii energiei nucleare in productia de energie electrica sunt: costurile de operare reduse, absenta emisiilor de dioxid de carbon si siguranta operarii.

"Sectorul nuclear este supus mereu unui proces de imbunatatire. In afara de tinta noastra de a ajunge in primele 25 de reactoare nucleare din lume, ca siguranta de exploatare, dorim totodata sa ajungem la un angajat/MWh", a spus Budulan.
Nuclearelectrica, detinuta de stat, este al doilea mare producator de energie electrica din tara, acoperind circa 18% din necesarul de energie electrica, dupa Hidroelectrica si inaintea celor trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova).

Producatorul de electricitate are in prezent circa 2.200 de angajati.

Compania a avut in 2008 un profit net de 103 milioane lei, in crestere cu 16% fata de profitul net realizat in anul anterior, diferenta ce se datoreaza punerii in functiune a celui de-al doilea reactor de la Cernavoda. De asemenea, Nuclearelectrica a produs anul trecut o cantitate totala de 11.225.808 MWh, cu 72% mai mult fata de cantitatea de energie electrica produsa in 2007, cand Nuclearelectrica a produs o cantitate de 6.529.355 MWh, diferenta ce se datoreaza faptului ca cel de-al doilea reactor al Centralei Nuclearo-Electrice (CNE) de la Cernavoda a devenit functional in noiembrie 2007.

Nuclearelectrica a fost infiintata in 1998 si detine cele doua unitati ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda si Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti. Reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda au fiecare instalata o putere de circa 700 MW. Alte doua reactoare urmeaza sa fie construite si puse in functiune dupa 2016, cu o putere instalata asemanatoare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri