Potrivit unui comunicat al DNA, Dan Mihai Toader, fost presedinte al Consiliului de Administratie si director general al Companiei Nationale Posta Romana S.A (C.N.P.R.), este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata. Emanoil Lepadatu, fost director economic executiv al C.N.P.R. S.A., ajunge in instanta pentru aceeasi infractiune.

Andrei Marinescu, fost director executiv al Directiei de dezvoltare strategica a C.N.P.R. S.A., este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata.

Neculai Pintilie, administrator la S.C. CONTINENTAL ASIG S.A., a fost trimis de asemenea in judecata, fiind acuzat de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata; spalare de bani; evaziune fiscala.

Daniela Moisa, administrator la S.C. PRONOVA S.R.L.,este acuzata de aceleasi infractiuni.

Maricel Pacuraru a fost trimis, de asemenea, in judecata, pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, si spalare de bani.
Iulian Ditcov, administrator la S.C. GENIUS NETWORK S.R.L., este acuzat de spalare de bani, iar Lucian Beschea de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata.

In rechizitoriu, procurorii au retinut ca, in cursul anului 2006, inculpatii Dan Mihai Toader, Emanoil Lepadatu si Andrei Marinescu, in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie si Director General, Director Economic Executiv, respectiv Director executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica al C.N.P.R. S.A., au initiat si au aprobat incheierea a 6 polite de asigurare pentru angajatii Postei Romane pentru riscuri cum ar fi: accidente, boli profesionale, riscuri de sanatate etc. Politele au fost incheiate intre Compania Nationala Posta Romana si S.C. ALLIANZ TIRIAC ASIGURĂRI S.A., S.C. ASTRA ASIGURĂRI S.A. si S.C. OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP cu incalcarea regulamentelor C.N.P.R. S.A. si a conditiilor generale si specifice privind asigurarile de viata.

Prin aceasta au cauzat un prejudiciu in dauna Postei Romane in valoare de 14.387.819,59 lei (echivalentul a aproximativ 4.087.448,74 euro), arata procurorii.

La incheierea acestor polite au participat in mod fictiv, ca intermediari, inculpatii Pintilie Neculai, Moisa Daniela (ca administratori ai S.C. CONTINENTAL ASIG S.A. si S.C. PRONOVA S.R.L.) si Beschea Lucian, beneficiind astfel in mod nelegal de suma totala de 6.944.765 lei, reprezentand comisionul de intermediere. Pacuraru ar fi beneficiat de suma totala de 6.781.465 lei. De asemenea, Pacuraru ar fi dobandit suma de 1.741.500 lei, pe care a folosit-o in interes personal si a transferat-o catre alte persoane fizice sau juridice, desi cunostea ca provine din infractiuni.

La randul lor, cunoscand ca provine din incheierea nelegala a politelor de asigurare, Necuali Pintilie, Daniela Moisa si Iulian Ditcov au inregistrat in contabilitatea firmelor administrate de ei (si controlate de Pacuraru) suma totala de 12.892.273,86 lei, pe care ulterior au transferat-o, prin diferite modalitati, catre alte persoane fizice sau juridice, pentru a - i ascunde originea ilicita, potrivit DNA.

Acelasi comunicat precizeaza ca Pintilie si Moisa au inregistrat in contabilitatea firmelor cheltuieli fictive, sustragandu-se de la plata unui impozit pe profit catre bugetul de stat in valoare totala de 2.313.439 lei.

C.N.P.R. S.A. s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 9.048.370 lei, iar Agentia Nationala de Administrare Fiscala s-a constituit parte civila cu suma de 8.983.353, 56 lei.

In vederea recuperarii acestui prejudiciu, au fost luate masuri asiguratorii fata de bunurile mobile si imobile ale lui Toader, Marinescu, Lepadatu, Pacuraru, Beschea, Moisa si Pintilie, precum si a dreptului de proprietate indiviza asupra unui imobil din Bucuresti detinut de S.C. PRONOVA S.R.L.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti.