Transportatorul natonal de electricitate Transelectrica estimeaza ca, pana in 2012, vor fi puse in functiune in Romania centrale eoliene cu o putere instalata de 1500MW, fata de numai 11MW, cati exista instalati in prezent in tara.
Totodata, pana in 2017, vor fi puse in functiune centrale eoliene insumand o putere instalata de 3000 MW, potrivit datelor Transelectrica din "Planul de perspectiva al retelei electrice de transport pentru perioada 2008-2012 si orientativ 2017".

De asemenea, in zona Galati – Braila, vor deveni functionale centrale clasice de 800 MW, pana in 2013, potrivit NewsIn.

In ceea ce priveste centrala hidroelectrica de acumulare prin pompaj CHEAP Tarnita – Lapustesti, de 1000MW, aceasta are ca orizont de finalizare anul 2015, ce are ca scop echilibrarea balantei productie/ consum a sistemului energetic national in conditiile cresterii productiei la centrala nucleara de la Cernavoda.

Altfel, in perioada 2008-2017, sunt preconizate sa intre in retehnolgizare grupuri insumand 3700MW, urmarindu-se mai ales incadrarea in cerintele europene de protectie a mediului, potrivit documentului citat.

Primul parc eolian din Romania, si totodata cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, se construieste la Constanta si are o putere instalata de 600MW. Dezvoltatorul, Grupul CEZ din Cehia, a anuntat recent ca parcul eolian va fi gata in prima parte a lui 2011.

"Obiectivele strategice ale urmatoarei perioade de zece ani pentru sectorul energiei, care includ dezvoltarea productiei in centrale electrice eoliene, introducerea in sistem a doua unitati nucleare noi, dezvoltarea productiei pe carbuni si satisfacerea cererii de consum la parametrii normati de calitate si sigurata, impun realizarea in termen scurt a intaririi retelei de transport care sa asigure indeplinirea implementarea acestor cerinte", se mai arata in raportul Transelectrica.

Actionarul majoritar al Transelectrica este Ministerul Economiei. Compania gestioneaza, opereaza, intretine, modernizeaza si dezvolta reteaua de transport care este formata din 78 de statii electrice de transformare, cu o capacitate de crica 35.000MVA si 9.000 km de linii electrice aeriene de 110/220kV, 400kV si 750kV, aflate in gestiunea celor opt sucursale de transport.

Transportatorul de electricitate are opt sucursale in Bucuresti, Bacau, Constanta, Cluj, Craiova, Pitesti, Sibiu, Timisoara.

De asemenea, in prezent, Transelectrica are sase filiale: OPCOM, Smart, ICEMENERG, Formenerg, ICE Service si Teletrans.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri