Romgaz, Transgaz si CE Craiova, asociate cu Norvegia intr-un proiect de captare a emisiilor de CO2

Producatorul de gaze Romgaz, transportatorul national de gaze Transgaz si producatorul de energie electrica Complexul Energetic Craiova vor forma o asociere in cadrul primului proiect de captare a emisiilor de dioxid de carbon din tara, pe care Romania il va realiza in parteneriat cu Norvegia.
"In acest moment, se pun bazele studiului de pre-fezabilitate, cu care vom merge la Bruxelles. Facem acest proiect in parteneriat cu o companie din Norvegia, care ne va da un grant de 100 milioane euro. Asteptam cat de curand ca Guvernul din Norvegia sa aprobe acest grant pentru Romania", a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei (ME), Tudor Serban, citat de NewsIn.

Acesta a explicat totodata ca propunerea de a demara acest proiect in Romania a apartinut Norvegiei.

"Negocierile privind aceasta investitie merg inainte. Oricum, pana la 1 ianuarie 2010, ministerele de externe din Romania si Norvegia trebuie sa se intalneasca si sa reinnoiasca Memorandumul de colaborare semnat acum cativa ani", a precizat secretarul de stat din ME.

Cel mai probabil, acest proiect de captare a emisiilor de dioxid de carbon va fi facut impreuna cu cea mai mare companie energetica din Norvegia, Statkraft, si ar putea costa pana in 500 milioane euro, dupa cum a anuntat in luna iunie oficialul din ME.

Tudor Serban spunea atunci ca participarea norvegienilor va fi de 200 milioane euro, iar "Romania va participa cu restul de pana la 400-500 milioane euro, cat este estimat ca va costa proiectul". Oficialul ministerului a mentionat totodata ca nu s-a stabilit inca de unde vor fi luati banii necesari pentru participarea Romaniei.

Potrivit acestuia, astfel de proiecte costa chiar si pana la un miliard de euro.

Producatorul de energie electrica si termica CE Craiova, ca de altfel toate termocentralele din tara, este intre cei mai mari poluatori. "Toate termocentralele au probleme, sunt mari poluatori si risca sa fie inchise. Micsorarea noxelor este prioritara. Toata industria are proiecte si programe care au in vedere rezolvarea problemelor de mediu", a adaugat secretarul de stat al Ministerului Economiei.

Impreuna, cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova) acopera circa o treime din productia de electricitate a Romaniei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri