Compania germana PCC SE, actionar minoritar la combinatul chimic Oltchim, a depus in instanta pe data de 5 octombrie o cerere de anulare a aprobarii si interzicere a emiterii de catre EximBank a unei garantii de stat pentru Oltchim in valoare de aproape 50 de milioane de euro.
Cererea inaintata Curtii de Apel Bucuresti are ca prim termen de judecata pe data de 19 martie 2010. PCC cere curtii sa interzica acordarea garantiei catre Oltchim, pe motiv ca aceasta ar reprezenta ajutor de stat ilegal. Compania germana solicita Curtii sa anuleze decizia Comitetului Interministerial de Finantari, Garantii si Asigurati de aprobare a acordarii de catre banca a garantiei de 49,6 milioane de euro, sa oblige Comitetul sa emita o noua decizie prin care sa respinga cererea facuta de Oltchim privind acordarea unei garantii de stat, intrucat solicitarea nu indeplineste cerintele impuse de schema de ajutoare de stat si sa interzica EximBank sa incheie conventii de garantare cu bancile comerciale, deoarece aceasta ar reprezenta in fapt implementarea unui ajutor de stat ilegal.

"PCC considera ca separarea garantiilor de stat care urmeaza sa fie acordate Oltchim este artificiala. Aceasta separare este facuta doar cu scopul de a permite autoritatilor romane sa acorde partial ajutorul de stat catre Oltchim fara a astepta decizia Comisiei Europene", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de PCC.

Un "nu" ferm achizitiei Arpechim

In luna iulie a acestui an, Mircea Ursache, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ca Oltchim va primi, printr-o garantie de la EximBank, 46 de milioane de euro pentru cumpararea Arpechim de la Petrom. Actionarul minoritar al Oltchim s-a opus acestui proiect, sustinand ca Arpechim este doar o gaura neagra, care ar putea sa adanceasca si mai mult criza in care se afla Oltchim.

Reprezentantii PCC sustin de asemenea ca proiectul de achizitie a sectiei de petrochimie de la Arpechim nu are niciun fundament economic si ca tranzactia ar putea pune in pericol insasi viabilitatea combinatului. "Arpechim este o gaura neagra, condamnata sa nu faca niciodata profit", a declarat recent Wojciech Zaremba (foto), directorul de dezvoltare al PCC SE. Intre timp, Zaremba a fost inlaturat din functia de membru reprezentant al PCC in cadrul Consiliului de Administratie.

Actionarii combinatului au aprobat, la inceputul saptamanii acesteia, declansarea actiunilor in raspundere impotriva fostului administrator Waldemar Preussner si a lui Zaremba, acestia fiind acuzati de actiuni impotriva intereselor companiei.

PCC, cu sediul in Duisburg, Germania, detine 12,1% din actiunile Oltchim, restul fiind controlate de Ministerul Economiei - 54,7%, si 33% - de alti actionari. Grupul PCC SE are, la nivel international, 8.000 de angajati si activitati in industria chimica, energetica si in logistica.

Cititi de ce PCC SE afirma ca Arpechim este o gaura neagra, care nu va aduce niciodata profit combinatului de la Ramnicu-Valcea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri