Investitorii germani din energie vor veni in Romania sa contribuie la dezvoltarea infrastructurii energetice, insa numai atunci cand statul le va acorda facilitati si cand clasa politica isi va indrepta atentia spre promovarea relatiilor comerciale cu Germania, spune Radu Merica – presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane si presedinte al dezvoltatorului german ECE Projektmanagement, intr-un interviu acordat Forum Invest.
“Germania a recunoscut acum 8 ani importanta energiei regenerabile. Este lider mondial in productia de panouri solare si cred ca dintre toate tarile are cea mai mare cota procentuala de productie din energie eoliana. Iar daca ne indreptam atentia spre energia solara, Romania are cu 30% mai mult soare decat Germania, deci poate produce mai multa energie solara decat produce Germania. In momentul in care vor exista <incentives> din partea statului, sa se incurajeze implementarea solutiilor ecologice de generare a energiei, sunt convins ca vor veni firme interesate sa contribuie la dezvoltarea infrastructurii energetice”, spune Merica.

Volumul investitiilor germane in Romania este insa insuficient exploatat, iar Radu Merica crede ca acest lucru se intampla din cauza lipsei implicarii reprezentantilor mediului politic in dezvoltarea relatiilor comerciale dintre cele doua tari. Daca anii 2003-2004 au fost cei mai prolifici in ceea ce priveste investitiile germane in Romania, Merica spune ca lipsa de implicare a politicienilor in promovarea relatiei comerciale cu Germania este principala cauza a incetinirii valului de investitii germane.

“Din pacate, din 2004 pana in prezent, nici un politician nu si-a mai dat silinta sa atraga investitii germane. Nu a mai fost absolut nici o delegatie economica (n.r. a Romaniei in Germania). Daca ma gandesc la Ziua Germaniei, care este un eveniment mare, la care sunt invitati foarte multi politicieni, in ultimii 5 ani nu numai ca n-a venit presedintele tarii, n-a venit primul ministru, a venit doar unul dintre ministri”, spune Merica.

El atrage atentia ca este un semnal extrem de negativ atunci cand vezi ca de fapt clasa politica nu are nici un interes in a intretine sau a dezvolta relatiile cu Germania. “Clar relatiile politice atrag dupa sine relatii economice”, spune Merica.

“Noi nu facem agenda politicienilor, noi doar avem datoria de a atrage atentia asupra faptului ca semnalele politice catre o anumita tara sunt extrem de importante in decizia investitorilor de a intra pe o piata”, mai spune presedintele Camerei de Comert Romano-Germane in interviul acordat Forum Invest.

In preambulul celei de-a patra editii a forumului international Energy in Central & Eastern Europe pe care il organizeaza la Bucuresti in perioada 2-4 noiembrie 2009, Forum Invest a initiat o serie de dialoguri cu repcrezentanti ai mediului de afaceri si stakeholderi ai domeniului de energie, pentru a identifica principalele probleme ale jucatorilor din sector si ale pietei regionale de profil.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri