“Germania a recunoscut acum 8 ani importanta energiei regenerabile. Este lider mondial in productia de panouri solare si cred ca dintre toate tarile are cea mai mare cota procentuala de productie din energie eoliana. Iar daca ne indreptam atentia spre energia solara, Romania are cu 30% mai mult soare decat Germania, deci poate produce mai multa energie solara decat produce Germania. In momentul in care vor exista <incentives> din partea statului, sa se incurajeze implementarea solutiilor ecologice de generare a energiei, sunt convins ca vor veni firme interesate sa contribuie la dezvoltarea infrastructurii energetice”, spune Merica.

Volumul investitiilor germane in Romania este insa insuficient exploatat, iar Radu Merica crede ca acest lucru se intampla din cauza lipsei implicarii reprezentantilor mediului politic in dezvoltarea relatiilor comerciale dintre cele doua tari. Daca anii 2003-2004 au fost cei mai prolifici in ceea ce priveste investitiile germane in Romania, Merica spune ca lipsa de implicare a politicienilor in promovarea relatiei comerciale cu Germania este principala cauza a incetinirii valului de investitii germane.

“Din pacate, din 2004 pana in prezent, nici un politician nu si-a mai dat silinta sa atraga investitii germane. Nu a mai fost absolut nici o delegatie economica (n.r. a Romaniei in Germania). Daca ma gandesc la Ziua Germaniei, care este un eveniment mare, la care sunt invitati foarte multi politicieni, in ultimii 5 ani nu numai ca n-a venit presedintele tarii, n-a venit primul ministru, a venit doar unul dintre ministri”, spune Merica.

El atrage atentia ca este un semnal extrem de negativ atunci cand vezi ca de fapt clasa politica nu are nici un interes in a intretine sau a dezvolta relatiile cu Germania. “Clar relatiile politice atrag dupa sine relatii economice”, spune Merica.

“Noi nu facem agenda politicienilor, noi doar avem datoria de a atrage atentia asupra faptului ca semnalele politice catre o anumita tara sunt extrem de importante in decizia investitorilor de a intra pe o piata”, mai spune presedintele Camerei de Comert Romano-Germane in interviul acordat Forum Invest.

In preambulul celei de-a patra editii a forumului international Energy in Central & Eastern Europe pe care il organizeaza la Bucuresti in perioada 2-4 noiembrie 2009, Forum Invest a initiat o serie de dialoguri cu repcrezentanti ai mediului de afaceri si stakeholderi ai domeniului de energie, pentru a identifica principalele probleme ale jucatorilor din sector si ale pietei regionale de profil.