Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a demarat un control la cei doi mari jucatori de pe piata gazelor din tara, GDF SUEZ Energy Romania si la E.ON Romania, ce va fi finalizat la 30 octombrie.
"In cazul GDF SUEZ Energy Romania (fosta Distrigaz Sud) si E.ON Romania, controalele au inceput la 1 octombrie si se vor finaliza la 30 octombrie. Aceste controale presupun verificarea cantitatilor totale furnizate in anul 2008 pe piata reglementata si pe piata concurentiala, verificarea costurilor preluate direct realizate pe total activitate si pentru furnizarea reglementata in anul trecut, a investitiilor receptionate/puse in functiune in 2008, veniturile obtinute pentru cantitatile furnizate pe piata reglementata in anul 2008 si distinct pentru cantitatile furnizate in perioada 1 ianuarie 2009 si 31 mai 2009, (in vederea cuantificarii veniturilor nerealizate datorita aplicarii unor niveluri diferite ale marjelor de furnizare in perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2009), precum si verificarea valorilor de achizitie a gazelor naturale in anul 2008", se arata in datele transmise de ANRE, potrivit NewsIn.

De asemenea, autoritatea de reglementare informeaza ca va verifica si modul de indeplinire a obligatiilor de raportare privind activitatea de furnizare, dar si daca sunt respectate conditiile cadru de valabilitate ale Licentei pentru furnizarea gazelor naturale aferente societatilor comerciale care si-au separat activitatea de distributie de activitatea de furnizare a gazelor naturale.

In perioada 2-27 noiembrie, urmeaza ca ANRE sa inceapa un control si la transportatorul national de gaze, Transgaz. "Tematica acestui control nu a fost inca stabilita", adauga reprezentantii ANRE.

In ceea ce priveste controlul efectuat de autoritate la cei doi mari producatori de gaze din tara, Romgaz si Petrom, acesta va fi finalizat pana la 19 octombrie.

Cu privire la controalele demarate la Petrom si la Romgaz, autoritatea anunta ca "din verificarile efectuate pana in prezent, nu au rezultat aspecte referitoare la existenta unor preturi mascate".

"La Petrom, verificam modul de indeplinire a obligatiilor ce decurg din Ordinul comun MEC/ANRGN/ANRM nr. 102136/530/97 din 2006 privind valorificarea cantitatilor de gaze naturale pe piata interna si masuri pentru intarirea disciplinei in sectorul gazelor naturale, modul in care s-a reflectat in evidentele contabile consumul propriu (al Sucursalelor Petrom: Arpechim, Doljchim, Petrobrazi si altele) si consumul tehnologic de gaze naturale al Petrom, aferente perioadei ianuarie 2007 – aprilie 2009, precum si a corectitudinii datelor si informatiilor comunicate ANRE in conformitate cu prevederile legale. ANRE controleaza totodata si cantitatile de gaze noi certificate, dar ramase nevalorificate ce urmeaza a fi introduse in consum si a regimului acestora, dar si modul in care sunt indeplinite obligatiile ce decurg din Regulamentul de masurare a cantitatilor de gaze naturale tranzactionate in Romania, aprobat prin ordinul Presedintelui ANRE nr. 62/2008", mentioneaza ANRE.

La randul sau, producatorului Romgaz ii sunt verificate contractele de inmagazinare, incheiate pentru perioada aprilie 2007 – martie 2009, investitiile puse in functiune in anul de reglementare 2008-2009, cantitatile de gaze noi certificate, dar ramase nevalorificate ce urmeaza a fi introduse in consum si regimul acestora si, de asemenea, sunt verificate costurile neprevazute datorate diferentei dintre puterea calorifica superioara utilizata de ANRE la stabilirea stocurilor existente in depozitele companiei la data de 1 iulie 2008 si cea efectiv determinata de Romgaz, respectiv 8.195.249,51 lei.

"Este verificat si modul in care sunt respectate prevederile Regulamentului pentru accesul reglementat la depozitele de inmagazinare subterana a gazelor naturale, aprobat prin Decizia presedintelui ANRGN nr. 824/2004, modul de indeplinire a obligatiei privind stocul minim, in perioada aprilie 2007 – martie 2009, dar si veniturile realizate de societate in anul de reglementare 2008-2009 din prestarea serviciilor de rezervare, injectie si extractie a gazelor naturale, pe baza tarifelor aprobate prin Ordinul ANRE nr. 102/2008, precum si costurile preluate direct inregistrate in evidentele patrimoniale in anul de reglementare 2008- 2009", potrivit informatiilor ANRE.

Pana in prezent, ANRE a finalizat controlul la doua societati care se ocupa cu inmagazinarea gazelor naturale, Amgaz si Depomures. "Nu au fost aplicate sanctiuni la aceste doua companii. Au fost verificate investitiile puse in functiune/receoptionate in anul de reglementare 2008-2009, dar si veniturile realizate de societate in anul de reglementare 2008-2009 din prestarea serviciilor de rezervare, injectie si extractie a gazelor naturale", spun reprezentantii ANRE.

Presedintele ANRE, Petru Lificiu, a anuntat la sfarsitul lunii aprilie ca autoritatea va incepe un control la companiile din sectorul gazelor naturale, pentru a stabili ce costuri pot fi reduse, astfel incat sa scada pretul platit de populatie. Acesta a mai spus atunci ca, in cadrul companiilor de gaze, pot exista preturi mascate.

ANRE se afla in subordinea directa a Guvernului si are misiunea de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri