Cele mai multe contracte, cu 57 de firme beneficiare, au fost semnate pe domeniul de interventie 4.3 privind sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor, potrivit informatiilor furnizate, miercuri, de Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est.

Pe acest domeniu sunt disponibile 6,44 milioane de euro si au fost semnate pana acum contracte cu o valoare totala de aproximativ 5 milioane de euro. Astfel, 17 firme din Suceava, cate 13 din Iasi si Neamt, sapte din Bacau, patru din Vaslui si doar trei din Botosani au semnat pana in prezent contracte pentru finantare nerambursabila. Pe domeniul 4.3 sunt depuse 142 de proiecte, cu o valoare totala de 13 milioane de euro.

“Pentru marea majoritate a firmelor, fondurile europene reprezinta o gura de aer proaspat, ceea ce constat totusi este ca unele firme nu-si pot plati cofinantarea. La banci apar iar probleme si va trebui sa luam atitudine daca nu se fac garantii cu lucrurile ce urmeaza a fi cumparate cu banii nerambursabili”, a declarat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Iasi, Gheorghe Plesu, citat de NewsIn.

Cinci firme, trei din Neamt si cate una din Suceava si Botosani, au semnat contracte pe domeniul 5.2, privind crearea, dezvoltarea si modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabila a resurselor naturale cu potential turistic. Valoarea totala a fondurilor nerambursabile obtinute se ridica la peste 6,1 milioane de euro, din cele 37,7 milioane de euro disponibile pe acest domeniu, unde mai sunt depuse alte 30 de proiecte ce insumeaza peste 55 milioane de euro.

Pe domeniul 4.1, privind dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor, a fost semnat un singur contract, de firma SC Tester Grup SRL din Iasi, pentru realizarea unui centru de afaceri. Societatea ieseana a obtinut 4,5 milioane de euro, din cele aproape 44 milioane de euro disponibile, in conditiile in care sunt depuse alte sapte proiecte cu o valoare de peste 24 milioane de euro.

In Regiunea de Nord-Est au fost semnate, in total, pe cinci axe prioritare, 100 de contracte de la debutul Programului Operational Regional 2007-2013, cu o alocare financiara nerambursabila totala de 171 milioane de euro.