Cu cheltuieli totale publice si totale de numai 463 de dolari (1.162 de lei) pe cap de locuitor anul trecut, romanii se claseaza pe ultimul loc in topul statelor membre UE in ceea ce priveste sanatatea. Din total, in jur de 104 dolari merg catre medicamente, mai putin cu 30% decat in alte state din regiune precum Cehia, Ungaria sau Slovacia.
La nivel de cheltuieli pentru medicamente, Romania intrece doar Bulgaria, Belarus, Rusia si Ucraina, arata un studiu citat de compania de cercetare Cegedim. Cu 22,3% cheltuieli cu medicamente din total fonduri alocate pe sanatate, Romania este doar putin peste media regiunii Europei Centrale si de Est, mult coborata in cazul Rusiei, dar cu peste 30% mai mare in Cehia, Slovacia sau Ungaria.

Masurile administrative de limitare a consumului de medicamente luate de autoritati in 2008 (curs valutar subevaluat) si in 2009 (preturi reduse administrativ) pentru sectorul sanitar au avut un impact negativ, iar reactia pietei a fost imediata la anuntul unor masuri de normalizare, cum a fost in ianuarie anul acesta, cand s-a stabilit calcularea preturilor la valori mai apropiate de realitate (4 lei/euro), se precizeaza in comunicatul de presa emis de Cegedim.

"Acest comportament de tip oala sub presiune a pietei de medicamente este o dovada a faptului ca cetatenii Romaniei au necesitati mari de tratament, iar o parte din acestea sunt cronic limitate", arata compania de cercetare. Anul acesta, bugetul alocat a fost subdimensionat atat pentru sanatate - 15,32 miliarde de lei, fata de 16,64 miliarde de lei in 2008, cat si pentru medicamente - 2,83 miliarde de lei pentru cele compensate si gratuite, respectiv 1,65 miliarde de lei pentru cele incluse in programele nationale.

Sanatatea, o vesnica Cenusareasa a PIB-ului

"Este important sa subliniem aspectul de subdimensionare, spre deosebire de punerea accentului pe risipa sau frauda, cu atat mai mult cu cat creditele actuale vor curge in contul anului viitor, iar in proiectul de buget pe 2010 sanatatea beneficiaza de acelasi statut de Cenusareasa de care a beneficiat dupa 1990. Cu alocarea a 3-4% din PIB, problemele din sanatate se vor transforma in probleme sociale majore; este nevoie de acceptarea de catre mass-media si clasa politica a faptului ca, pentru cetatenii Romaniei si deci pentru opinia publica, sanatatatea este unul din bunurile cele mai de pret, o prioritate individuala de prim rang care trebuie recunoscuta ca o prioritate nationala", sustin reprezentantii Cegedim.

Acestia considera ca Ordonanta de Urgenta nr. 104, publicata pe 7 octombrie anul acesta, pe langa speranta reluarii finantarii pentru sanatate, inseamna continuarea marilor probleme in asistenta cu medicamente din Romania si crearea unor disfunctionalitati suplimentare. Una dintre aceste ar fi scaderea competitivitatii dintre jucatorii farma, spun specialistii farma. "Barierele administrative ridicate in ultima vreme impotriva companiilor farmaceutice au ca rezultat indiscutabil diminuarea atractivitatii si competitivitatii pe aceasta piata, ceea ce se va traduce in final intr-un raport calitate/pret indepartat de nevoile si asteptarile pacientilor din Romania".

In plus, bordarea de tip “pret minim european” din aprilie a determinat deja scaderea disponibilitatii medicamentelor originale, prin scaderea atractivitatii pietei, amanarea lansarii de noi produse si dezvoltarea exportului paralel. De asemenea, prelungirea termenelor de plata prevazuta in ordonanta 104 creste costurile de operare ale distribuitorilor si farmaciilor cu peste 5%,in conditii de marje fixate prin lege, in care jucatorii de talie mica si mijlocie sunt expusi falimentului; peste 25% din farmacii risca sa se inchida in aceasta situatie.

In plus, clawback-ul propus de fostul ministru Bazac pune o presiune si mai mare asupra jucatorilor din domeniu. Taxarea suplimentara a producatorilor si importatorilor de medicamente cu 5-11% din vanzarile realizate pe plan local va determina, incepand cu anul viitor, golirea pietei de 1.500 de medicamente din cele 5.200 disponibile in prezent, sustin oficialii companiei de cercetare Cegedim.

Aflati care a fost evolutia pietei farma in trimestrul al doilea, potrivit datelor Cegedim.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri