Peste doua treimi din intreprinderile mici si mijlocii (IMM) sunt la zi cu platile catre autoritatile statului, arata un sondaj realizat de Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPC).
“Rezultatele evidentiaza ca nu este adevarat atunci cand se spune ca oamenii de afaceri nu vor sa-si plateasca datoriile catre stat”, spune Marian Petre Milut, presedintele UNPC.

Analiza citata arata ca 54% din respondenti isi platesc constant datoriile catre banci, in vreme ce 16% se confrunta cu intarzieri de plati ale creditelor, iar 30% din respondenti au precizat ca nu au credite.

“Una din preocuparile noastre (ale patronatului – n.red.) este la ce valoare se va mentine cursul in acest an. Nu se stie cat va putea pastra Banca Nationala a Romaniei cursul la nivelul actual, daca nu se vor lua masuri economice active”, subliniaza Milut, care este si presedintele producatorului de materiale de constructii Prefab Bucuresti.

El adauga ca in cazul in care cursul euro va depasi pragul de 4,5 lei/euro, foarte multe din IMM-uri se vor afla in dificultate.

“Nu stiu alta tara din Europa in care sa nu existe o apropiere a autoritatilor fata de sistemul privat. Avem o lupta dura cu bancile si cred ca in perioada urmatoare foarte multe firme vor fi executate de institutiile financiare din cauza datoriilor”, precizeaza presedintele UNPC. Din datele patronatului, peste 100.000 de firme au fost fortate sa-si inchida activitatea de la inceputul anului.

Peste 62% din respondentii sondajului sustin ca afacerile au scazut cu cel putin 20% fata de 2008.

“Procentele dramatice de scadere a cifrei de afaceri au fost pentru cei mai multi manageri neanticipate in 2008, fapt care a dus si la o contractie foarte rapida a costurilor de personal si de productie”, se arata in analiza mentionata.

Din cauza declinului cifrei de afaceri de pana acum, doar 35% din cei chestionati asteapta o crestere a businessului pana la sfarsitul anului, in vreme ce 30% cred ca situatia va fi la fel de rea si in ultimele luni din 2009.

“Asteptarile pentru 2010 sunt lipsite de optimism. 29% dintre antreprenori nu vor face nici o investitie sau vor opri investitiile in derulare. 26% anticipeaza un nou val de restructurari chiar din luna ianuarie, iar 10% dizolva bugetele de promovare. Optimisti sunt doar 28% dintre cei chestionati, care sustin ca nu vor lua masuri cu impact negativ. Dintre cei care spun ca 2010 va fi un an mai bun, 27% se bazeaza pe accesarea fondurilor europene, iar 30% pe investitii finantate din alte surse”, mai arata analiza citata.

Studiul a fost realizat in perioada 19-23 octombrie pe un esantion de 2.000 de IMM-uri.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri