"Majoritatea clientilor E.ON Gaz Romania sunt bun-platnici, iar in ceea ce ii priveste pe cei rau-platnici, am cautat intodeauna solutii pentru recuperarea datoriilor astfel incat sa nu sistam furnizarea de gaze naturale. Pentru a nu permite cresterea nivelului creantelor restante, am luat masuri aditionale pentru controlarea mai riguroasa a lor printr-o monitorizare stricta a respectarii obligatiilor contractuale si a acordurilor de esalonare si imediata intrerupere a furnizarii de gaze naturale pentru clientii care au depasit termenele de plata", au declarat pentru Wall-Street reprezentantii grupului energetic.

In 2008, compania raporta creante in valoare de 160 de milioane de lei la sfarsitul lui octombrie, dintre care 35% reveneau tot clientilor din industria energiei termice. Anul trecut, E. ON a facut provizii mai mari, de 750 de milioane de metri cubi de gaze naturale, pentru care a platit 650 de milioane de lei. Oficialii companiei au anuntat atunci ca au trebuit sa apeleze la linii de credit pentru a acoperi costurile de achizitie cu gazele naturale din import intrucat pretul final pentru clientii casnici nu acopereau costurile de achizitie.

Furnizorul de gaze naturale E.ON Gaz Romania tocmai a finalizat saptamana aceeasta inmagazinarea unui volum de 625 de milioane de metri cubi de gaze naturale, in urma unei investitii totale de 460 de milioane de lei (aproape 110 milioane de euro), pentru care nu s-a apelat la linii de credit. "Cantitatile de gaze naturale inmagazinate anul acesta au fost achizitionate in proportie de 30% din import si 70% din piata de productie interna. Programul de inmagazinare a fost finantat din surse proprii", au spus oficialii companiei.

Cu toate acestea, subliniaza reprezentantii E.ON, furnizorul de gaze naturale inca mai mare de recuperat costuri de 50 milioane de lei realizate anul trecut pentru achizitia gazelor naturale. "Conform metodologiei Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) aceste costuri ar fi trebuit recuperate prin tarifele reglementate de anul acesta, dar acest lucru nu s-a intamplat. Mai mult, ANRE a scazut in 2009 pretul final reglemetat cu 8%, nepermitand furnizorilor sa recupereze costurile neacoperite de anul trecut conform metodologiei in vigoare", spun reprezentantii grupului energetic.

E. ON Gaz Romania, parte a grupului energetic german E.ON, activeaza in domeniul industriei gazelor naturale, fiind specializata in furnizarea acestora. Compania asigura furnizarea gazelor naturale pentru clientii din 20 de judete din partea de nord a tarii, din Transilvania, Moldova si Banat, numarul total al clientilor ridicandu-se la peste 1,4 milioane.