Petrom, cea mai mare companie romaneasca, detinuta de grupul austriac OMV, a inaugurat o unitate de procesare a gazelor in cadrul terminalului petrolier de la Midia, in urma unor investitii totale de 90 de milioane de euro.
"Unitatea poate procesa zilnic pana la 3,8 milioane metri cubi de gaze, de doua ori fata de vechea instalatie, si are o eficienta de 99% in recuperarea compusilor grei din gaze, ceea ce permite recuperarea a 340 de tone de condensat pe zi. Noua unitate poate sa functioneze independent de orice alta sursa externa de alimentare cu energie electrica", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de companie.

Unitatea de procesare a gazelor este mult mai eficienta decat cea veche si indeplineste toate normele UE de mediu, in special cele referitoare la emisii, a precizat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru operatiunile de explorare si productie.

Totodata, instalatia de la Midia dispune de propria centrala de energie electrica in cogenerare cu o putere instalata de 10MW, care are o capacitate redundanta de generare a aburului de 200 tone/zi. Acestea permit unitatii de la Midia sa functioneze independent de orice alta sursa externa de alimentare cu energie electrica.

Instalatia a fost proiectata si construita prin intermediul unui contract de achizitie, proiectare si constructie de catre grupul german Linde Group, semnat in anul 2006, cu sprijinul unor subcontractori din Romania, Germania, Ucraina si Ungaria.

Petrom produce gaze asociate si neasociate din instalatiile sale din Marea Neagra, care necesita procesare pentru a fi injectate in Sistemul National de Transport (SNT). Unitatea de procesare a gazelor de la Midia proceseaza volumele de gaz colectate pentru a indeplini specificatiile gazelor pentru vanzare, prin inlaturarea compusilor grei din gaze precum propan, butan si pentan.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania.

Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 269 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. In anul 2008, cifra de afaceri a Petrom a fost de 4,552 milioane de euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 969 milioane de euro.

OMV detine 51,01% din actiunile Petrom. Grupul OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari in sase regiuni de baza in domeniul de Explorare si Productie. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,21% apartin actionarilor minoritari.

Citeste si: Actionarii au decis: Petrom devine OMV Petrom

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri