Intermediarul de gaze WIEE Romania, un joint-venture intre rusii de la Gazprom si nemtii de la Wintershall, cu afaceri de aproape 400 de milioane de euro pe piata locala, se asteapta ca scaderea consumului de anul acesta sa fie mai puternica in comparatie cu cea din 2008, principalii afectati de comprimarea cererii fiind furnizorii de gaze de import.
“Cererea generala a fost foarte slaba in prima jumatate a lui 2009, pe fondul crizei economice. Cantitatile de gaze vor scadea fata de anul precedent, reducerile fiind transferate aproape integral catre gazul de import. Iar cum WIEE Romania furnizeaza in principal gaz de import, ne asteptam ca vanzarile pentru intregul an sa fie in scadere”, spune pentru Wall-Street Serban Stanescu (foto), directorul general al WIEE Romania.

In primele noua luni ale anului, consumul de gaze a scazut cu pana la 30%, reducerea fiind transmisa mai ales catre gazul de import, deci si celui rusesc, care asigura o treime din cererea de pe plan intern. Compania nu a pus la dispozitia Wall-Street date exacte, argumentand ca in general nu publica informatii financiare.

Solutiile de criza aplicate pana acum de WIEE Romania, printre care depozitarea gazelor naturale prin injectie pe timpul verii, lucrari de extractie pe timpul iernii, precum si stabilirea de preturi flexibile nu au fost in masura sa acopere scaderile produse de deprecierea consumului, afirma seful Stanescu. Cu toate acestea, “WIEE Romania a implementat un sistem de management al riscului, astfel incat suntem in pozitia in care sa facem fata oricaror viitoare provocari”, potrivit sefului importatorului de gaze naturale.

Dupa un inceput de an care a consemnat o crestere puternica a preturilor la gaze, urmata de o scadere accentuata a consumului odata cu adancirea crizei, principala problema a sectorului energetic ramane asigurarea rezervelor necesare pentru sezonul rece. In plus, nici ipoteza unei noi crize energetice precum cea din iarna trecuta, cand gigantul rus Gazprom a redus si chiar sistat livrarile de gaze catre Ucraina, o parte dintre acestea fiind destinate si Romaniei, nu este una total exclusa de jucatorii din energie.

“Probleme gazelor este una permanenta si o criza de transport asa cum am vazut in ianuarie 2009 nu poate fi categoric exclusa in viitor. Cu toate acestea, datorita productiei interne, Romania are o pozitie mai puternica decat alte state.

Stanescu este de parere ca pentru Romania una dintre principalele provocari este securitatea stocurilor, in conditiile in care ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) a implementat o serie de reguli care constrang furnizorii si nu ia in mod adecvat costurile acestora. “Pe termen lung, o astfel de evolutie poate sa puna in pericol securitatea stocurilor energetice la nivel national”, spune seful WIEE Romania, care crede ca o piata ar trebui sa se reglementeze singura, iar statul sa creeze doar un mediu de business prielnic investitiilor.

Pentru ultimele luni ale anului, jucatorii estimeaza o revenire a vanzarilor, ca urmare a cresterii consumului de gaze in sezonul rece, precum pe fondul iesirii din criza. “Economia mondiala da semne de recuperare, influentand in sens pozitiv si piata romaneasca. Cu toate acestea, trebuie sa avem rabdare pentru ca va trece ceva timp pana cand vom atinge un nivel similar cu cel de dinainte de criza”, conchide Serban Stanescu.

Anul trecut, WIEE Romania, care vinde gaze catre Wirom, a realizat o cifra de afaceri de 390 de milioane de euro, vanzand 1,4 miliarde de metri cubi de gaze catre jucatori locali, ceea ce inseamna o cota de piata de aproape 40%. WIEE are un contract cu Gazprom pana in 2030, in prezent Romania achizitionand gaz rusesc doar prin intermediari. Wirom este o societate mixta din care 51% din actiuni sunt detinute de Wintershall Elvetia si 49% din actiuni de catre Distrigaz Sud.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri