Forta de munca temporara este folosita doar de jumatate din angajatorii de pe piata locala, arata un studiu realizat de compania de recrutare Manpower.
Din totalul companiilor care se folosesc de munca temporara, 18,4% au nevoie de acest tip de forta de munca pentru acoperirea activitatii sezoniere la nivel de varf, iar 10% pentru inlocuirea salariatilor permanenti pe timpul concediului.

Aproape doua treimi (63,5%) din angajatori chestionati nu vad angajatii pe perioada determinata ca pe un element indispensabil in cadrul organizatiilor lor.

“In vreme ce atat angajatorii cat si angajatii se indreaptă catre metode mai flexibile de lucru pentru a le face compatibile cu schimbarile din stilul de viata, este timpul pentru folosirea in mod strategic a fortei de munca pe perioada determinata, pentru a obtine accesul la persoane cu abilitati rare si specializate”, spune Camelia Stanculescu (foto), general manager al Manpower Romania, una primele cinci companii de recrutare de pe piata locala.

La nivel national, companiile din regiunea de Nord-Est, cat si cele din Vest prezinta un intrese crescut fata de angajatii pe perioada determinata.

Dintre cele 11sectoare incluse in studiu, angajatorii din sectorul constructiilor (43.7%), cat si cei din industria prelucratoare (43.2%) considera muncitorii temporari ca fiind un element cheie al strategiei lor.

Angajatorii din sectorul administratie publica si servicii sociale (26.6%) impreuna cu cei din sectorul energie electrica, gaze si apa (27%) au fost cei mai reticenti in a recunoaste angajatii pe perioada determinata ca fiind o parte esentiala a strategiei lor.

Analiza citata arata ca 84,2% din companiile de pe piata locala care care utilizeaza angajati pe perioada determinata, ca parte a strategiei lor in ceea ce priveste forta de munca, declara faptul ca acesti angajati sunt expusi la aceleasi procese de instruire si integrare ca si angajatii lor permanenti.

“Aceasta este o concluzie pozitiva, avand în vedere faptul ca angajatii temporari – ca si cei permanenti - au nevoie de pregatire pentru a intelege misiunea, viziunea, valorile unei organizatii, crescand astfel nivelul angajamentului si probabilitatea ca acestia sa contribuie pe deplin la evolutia fortei de munca”, noteaza studiul.

Totodata, angajatorii din zona de Sud-Vest (96.2%), declara ca,de ce mai multe ori, integrarea si procesele de integrare sunt aceleasi indiferent de natura anjatului, urmati de cei din zona de Nord-Est (93.3%).

Studiul a fost realizat prin intervievarea a 758 de angajatori de pe piata locala.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si