Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom, cea mai mare companie romaneasca, vede o crestere a cererii de energie, dar si costuri tot mai mari de productie. "Ar fi vorba despre o crestere de 50% a cererii in sectorul energetic pana in 2030 la nivel mondial", a declarat Mariana Gheorghe (foto), in cadrul unei conferinte pe teme energetice organizate de Forum Invest.


Gheorghe a mai afirmat ca principalul subiect de discutie pentru sectorul este securitatea energetica, in speta asigurarea cu stocurile necesare de carburanti.

"Nu vrem sa fim dependenti de hidrocarburi, dar pana cand tehnologiile noi ne vor furniza alternative, va mai trece ceva timp. Carburantii fosili si hidrocarburile raman coloana vertebrala a sectorului energetic pentru urmatorii ani", a mai spus Mariana Gheorghe.

CEO-ul Petrom a mai adaugat ca va creste totodata si dependeta de import si de un furnizor principal. "In Romania avem o situatie mai buna pentru ca importurile au scazut pe fondul crizei, iar productia interna asigura o treime din necesarul de petrol si pana la 80% din cel de gaze naturale. Cu toate acestea, nu putem spune ca suntem independenti din punct de vedere energetic", a declarat Gheorghe.

Sefa celei mai mari companii din Romania a subliniat totodata interesul Petrom pentru investitii in sectorul energiei regenerabile. Razvan Nicolescu, head of corporate affairs in cadrul Petrom, a declarat recent ca se analizeaza o serie de proiecte in acest domeniu, inclusiv pe segmentul eolian si geotermal, dar ca inca nu se stie cand vor fi acestea demarate.

"Daca piata va oferi oportunitati, un cadrul legislativ si daca va fi si fluxul de lichiditati disponibil, chiar si Petrom, care este o companie conventionala, are un interes de a investi pe termen lung in acest domeniu", a afirmat sefa Petrom.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania.

Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 269 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. In anul 2008, cifra de afaceri a Petrom a fost de 4,552 milioane de euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 969 milioane de euro.

OMV detine 51,01% din actiunile Petrom. Grupul OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari in sase regiuni de baza in domeniul de Explorare si Productie. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,21% apartin actionarilor minoritari.

Cititi si care este prioritatea numarul unu pentru Petrom anul acesta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri