Compania siderurgica ArcelorMittal Galati a trimis in somaj tehnic al doilea val de laminoristi din ultimele saptamani, pe fondul lipsei de comenzi de tabla groasa.
"Din 3 noiembrie, se afla in somaj tehnic 250 de tehnologi din Laminorul de Tabla Groasa nr. 2, de la ajustaj si laminare. Unii dintre ei stau acasa cinci zile, iar altii zece zile, timp in care sunt platiti cu 85% din salariu si cu sporul de vechime si sunt scutiti de la plata contributiilor la bugetele de asigurari sociale", a declarat vicepresedintele Sindicatului Siderurgistul din Uzina de Laminate Plate a combinatului, Enache Cristea, citat de NewsIn.

Inaintea lor, alti 350 de laminoristi din LTG 2 au fost trimisi in somaj tehnic, din 23 octombrie, pentru zece zile. Acestia au revenit deja la munca.

In Laminorul de Tabla Groasa nr. 2 lucreaza circa 900 de salariati. Initial, urma sa fie trimis in somaj tehnic un lot mult mai redus de laminoristi. Categoriile de muncitori vizate de aceasta masura au ramas, insa, nemodificate.

Astfel, sunt trimisi in somaj tehnic doar tehnologii din LTG 2, in timp ce colegii lor din TESA si cei de la mentenanta raman la lucru. Managementul ArcelorMittal Galati a recurs la aceasta masura deoarece comenzile de tabla groasa se mentin la un nivel scazut, iar laminoristii nu au de lucru. Compania intentioneaza sa trimita in somaj tehnic si muncitori din Laminorul de Benzi la Rece, insa deocamdata nu a anuntat cati, cand si pentru ce perioada.

Laminoristii au mai fost trimisi in somaj tehnic in vara, odata cu colegii din celelalte uzine ale combinatului galatean, iar in primavara au fost fortati sa intre in concediu de odihna, pe fondul lipsei de comenzi de produse siderurgice.

Din toamna anului 2008, cand criza economica a inceput sa se resimta si la Galati, patronatul a oprit temporar sau permanent unele otelarii, furnale si laminoare pentru a nu produce pe stoc, a inchis Uzina CocsoChimica optand pentru importurile de cocs, a stimulat cu pachete financiare plecarea a 4.000 de salariati, iar pe cei ramasi i-a trimis in somaj tehnic.

La ora actuala, in combinatul galatean mai sunt intre 9.500 si 10.000 de muncitori. In 2001, atunci cand siderurgicul din sudul Moldovei a fost cumparat de Lakshmi Mittal, aici lucrau 27.000 de oameni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri