Pretul combustibililor nu va scadea, pentru ca ar duce producatorii intr-un marasm economic a afirmat, ieri, presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu (foto). El a asigurat ca nici nu va creste, pentru ca astfel ar face mai ieftine importurile. Totusi, Patriciu spune ca aceasta situatie e posibila, cu conditia ca pretul petrolului sa ramana constant. Ori presedintele Rompetrol crede ca pretul petrolului se va situa intre 80-100$ in cursul anului viitor.

Din cauza cresterii cotatiei titeiului, majoritatea tarilor lumii trec pe consumul de motorina, Statele Unite fiind singurul stat care a ramas fidel benzinei. Din acest punct de vedere, Romania sta destul de bine intrucat, din volumul total de carburanti consumat, 63% reprezinta motorina, iar 37% benzina, comparativ cu statele Uniunii Europene, unde consumul mediu de motorina se ridica la 55%, pe cand cel de benzina la 45%.

Presedintele Rompetrol a spus ca compania care o detine are o cota de piata de 32% in Romania (Petrom are 35%), 31% in Bulgaria, si 7-8% in Albania.

Cresterea distributiei Rompetrol pe piata romaneasca a scazut piata neagra a vanzarilor de combustibili de la 40 % la sub 20%, a afirmat Patriciu.

Avem 5 perimetre de forare in Romania. Pe cel din Ecuador l-am vandut unei companii chineze, pentru ca ne-a oferit un pret foarte bun, iar in perimetrul din Kazahstan unde am forat impreuna cu Shell si Petrobrazi am dat gres, a spus Patriciu. El a aratat insa ca profitabilitatea companiilor petroliere este data, in ultimii trei ani, de activitatea de rafinare. Rompetrol va intra si pe productia de biodiesel. Va fi construita la Midia o fabrica de prelucrare a plantelor oleaginoase cu o capacitate de 80.000 de tone. Materia prima va fi importata din Ucraina, pentru ca este mai ieftina.

Rompetrol ar urma sa atinga un profit operational de circa 200 milioane dolari in 2005, a declarat, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, cu ocazia forumului regional Liderii Noii Europe, organizat la Bucuresti.

Rompetrol va atinge, cel mai probabil, un profit operational de circa 200 milioane dolari la sfarsitul anului in 2005, a precizat Dinu Patriciu, care a spus ca cifra de afaceri va atinge circa doua miliarde dolari.

In primele sase luni ale anului, Rompetrol a inregistrat un profit operational de 100 milioane dolari, fata de 23 milioane dolari in primul semestru din 2004, si o cifra de afaceri de peste un miliard de dolari, in crestere cu 67 la suta fata de aceeasi perioada din 2004. Grupul a realizat un profit net de circa 81 milioane dolari, in primul semestru din 2005, si o cifra de afaceri de peste un miliard de dolari. Initial, profitul operational era estimat la o valoare de 160 milione dolari pentru tot anul 2005.

Pentru acest an 2005, Rompetrol se asteapta la o cifra de afaceri de peste 2,1 miliarde dolari, in timp ce Rompetrol Rafinare ar trebui sa inregistreze o cifra de afaceri de doua miliarde de dolari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Setari Cookie-uri