ARPIM: Preturile la medicamentele existente pe piata nu vor creste

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) considera ca proiectul de Ordin al Ministrului Sanatatii prin care se doreste inghetarea pentru inca un an a preturilor la medicamentele nu va afecta produsele farmaceutice aflate deja pe piata.
"Metodologia de calcul care ia in considerare media celor mai mici trei preturi s-ar putea adresa numai pentru medicamentele nou introduse in piata. Actualul proiect de act normativ doreste sa inghete pentru inca 12 luni preturile medicamentelor, la nivelul unei rate de schimb subevaluate, de 4 lei/euro, pe cand ele trebuiau sa fie recalculate in luna noiembrie", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de ARPIM.

Pentru reglarea situatiei, ARPIM sustine un mecanism de calculare a preturilor sustenabil din punct de vedere economic, conform practicilor la nivel european. "ARPIM atrage atentia ca principala problema care ar putea afecta accesul pacientilor la medicamente pe termen scurt este subfinantarea acuta a sistemului de sanatate. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu mai are resursele necesare sa mai plateasca nici macar medicamentele compensate dupa luna iunie 2009", a afirmat Dan Zaharescu (foto), directorul executiv al asociatiei.

Pozitia ARPIM vine in contextul in care proiectul privind modificarea Ordinului 75/2009 care reglemenenteaza preturile medicamentelor care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala a fost postat pentru dezbatere publica pe pagina de Internet a Ministerului Sanatatii la sfarsitul lunii trecute.

Foto: Forum Invest


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri