Carpatcement Holding, subsidiara locala a grupului german HeidelbergCement, a inregistrat in primele noua luni o scadere de 16% a vanzarilor in volum fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit raportului financiar trimestrial al producatorului de ciment.
Mihai Rohan (foto), presedintele si directorul general al Carpatcement Holding, estima recent pentru Wall-Street, ca cifra de afaceri a companiei va scadea cu 30% in 2009, de la 294 de milioane de euro anul trecut, la 205 milioane de euro.

La nivelul Europei, doar pietele din Germania (-4%), Polonia (-7%) si Kazahstan (-13%) au inregistrat o evolutie mai buna a vanzarilor decat cea din Romania, in vreme ce vanzarile din Ungaria au scazut la fel de mult ca in Romania. Ucraina (-49%), Marea Britanie (-32%), Norvegia (-25%) si Rusia (-25%) sunt statele europene in care grupul german a inregistrat cea mai mare scadere a vanzarilor comparativ cu primele noua luni din 2008.

“Scaderea livrarilor de ciment si clincher a incetinit in ultimele luni, insa, in majoritatea tarilor, volumele vandute au fost mult mai reduse decat anului trecut. In anumite tari din estul Europei, cum ar fi Polonia, Romania si Bosnia, s-a observat mult mai evident incetinirea ritmului de scadere al vanzarilor”, se arata in documentul citat.

La nivel de grup, cifra de afaceri a fost de 8,4 miliarde de euro in perioada ianuarie-septembrie, cu 22,4% mai mica decat in intervalul similar din 2008. Profitul net s-a diminuat de aproape patru ori, de la doua miliarde de euro in primele noua luni ale anului trecut la 522 mil. euro.
Pe de alta parte,grupul francez Lafarge a inregistrat o scadere cu 34,4% a vanzarilor de pe piata locala in primele noua luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada a lui 2008, se arata in raportul financiar trimestrial al grupului.

Dintre tarile din Europa Centrala si de Est in care este prezent grupul Lafarge, Romania este piata cu cele mai slabe rezultate in ceea ce priveste vanzarile din primele noua luni ale anului, urmata de Rusia (-24,2%), Serbia (-23,3%) si Polonia (-14%).

In primele sase luni ale anului, grupul Lafarge inregistra o scadere de 39,7% a vanzarilor de pe piata locala, in conditiile in care Lafarge Ciment a realizat afaceri de 370 milioane de euro in 2008 si o marja neta de profit de 44,2%, fiind una din cele mai profitabile companii din economie.

Francezii estimeaza o scadere in volum cu 28-30% a pietei locale de ciment in 2009, in conditiile in care previziunile pentru Europa Centrala si de Est indica o reducere de 22-24%.

Alaturi de HeidelbergCement si Holcim, Lafarge controleaza piata romaneasca de ciment.

Industria cimentului: Cum se pot dezgheta betoanele in 2010
































Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri