"Ministerul Sanatatii (MS) si Guvernul ar trebui sa reanalizeze achizitia vaccinului in conditiile in care premierul polonez a refuzat ca guvernul sa isi asume prin contract, la cererea producatorului, responsabilitatea pentru efectele adverse ale vaccinului. Este inacceptabil ca raspunderea pentru eventualele neajunsuri sau efecte adverse ale vaccinului sa fie asumate politic, de guverne si nu de catre producator", se mentioneaza in comunicatul luare de pozitie emis de fostul ministru.

Decizia de a cumpara 500.000 de doze pentru copii ramane justificata si laudabila doar daca vaccinul de import va fi disponibil mai repede decat cel produs de catre Institutul Cantacuzino, adauga Ion Bazac (foto), in prezent membru PSD.

Ca raspuns, MS a emis un comunicat de presa in care precizeaza ca vaccinul a fost respins de Polonia din cauza unor termeni contractuali.
"Vaccinul pe care Ministerului Sanatatii intentioneaza sa il achizitioneze pentru imunizarea copiilor cu varste cuprinse intre 6 luni si 6 ani are toate aprobarile de calitate, siguranta si eficacitate de la autoritatea competenta europeana- EMEA (Agentia Europeana a Medicamentului)", sustin reprezentantii ministerului.

"Prezenta de astazi a premierului Emil Boc in cadrul Comitetului de Gripa MS nu a adus mai multa coordonare in eforturile de limitare a imbolnavirilor cu AH1N1. MS inca nu a comunicat metodologia de vaccinare: unde, cand si cum se face exact vaccinarea categoriilor din serviciile esentiale, cand si in ce conditii se face vaccinul sezonier si cand cel pandemic, cum se face vaccinarea in zonele in care este deficit de medici vaccinatori si ce masuri trebuie luate pentru a asigura resursele necesare", explica Bazac.

In prezent, 352 de pacienti primesc tratament specific pentru gripa noua in Romania, totalul cazurilor de imbolnavire confirmate ajungand la 907, potrivit celui mai recent raport al MS.