"In trecut, Romania a avut 42 de combinate chimice, dintre care 41 au disparut fara ca cineva sa fie gasit raspunzator. Nu faceti din Oltchim cel de-al 42-lea combinat care sa fie lichidat din cauza incompetentei conducerii si incapacitatii de a redresa compania. De asemenea, solicitam Ministerului Economiei sa nu se implice in conflictul personal initiat de catre directorul general Oltchim, Constantin Roibu, ci sa se concentreze asupra bunastarii companiei", se arata intr-un comunicat de presa emis de companie.

Grupul industrial german PCC SE crede ca planul de investitii implementat de conducerea combinatului in perioada 2005-2007 au dus compania intr-o situatie dezastruoasa, pentru care nici acum nu se iau masuri de ameliorare. Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) a inregistrat pierderi de 172,51 milioane lei (40,7 milioane euro) in primele noua luni ale acestui an, de 6,2 ori mai mari decat cele din aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce afacerile sale s-au injumatatit.

In primele trei trimestre ale anului trecut, Oltchim afisase pierderi de 27,68 milioane lei, potrivit informatiilor companiei. Afacerile combinatului s-au comprimat cu 50%, in intervalul ianuarie-septembrie 2009, la 792,16 milioane lei (187,27 milioane euro), dupa ce in perioada similara a anului trecut acestea se cifrau la 1,6 miliarde lei.

Oltchim SA este o companie aflata intr-o situatie dramatica, potrivit PCC SE, cu rezultate financiare aflate pe o curba descendenta inca din 2004 si generand pierderi de zeci de milioane de euro in fiecare an, in ciuda atat a investitiilor facute in perioada 1995-2007 cat si a sprijinului acordat de statul roman in trecut sub forma garantiilor bancare.

"Combinatul are nevoie de o noua viziune, produse si idei de afaceri noi, nu de solutiile anilor ‘60. Oltchim are nevoie de o conducere noua si capabila, care ar putea sa dea combinatului o sansa sa supravietuiasca si sa se dezvolte – fapt vital pentru economia romaneasca - pe baza ideilor de business inovatoare si a investitiilor in tehnologii moderne", potrivit reprezentantilor PCC SE.

Acestia se opun ca achizitia Arpechim este o decizie “fundamental gresita”, despre care nu se stie nici macar ce efort investitional presupune. “Credem ca eventuala cumparare a sectiei de petrochimie de la Arpechim ar trebui investigata, avand in vedere costul real al investitie – de un miliard de euro, bani care nu vor fi niciodata recuperati”, sustin oficialii germani.

Citeste si Arpechim este o gaura neagra.