"Pe fondul experientei si a expertizei acumulate de Rominserv SRL in modernizarea rafinariilor Grupului Rompetrol – Petromidia Navodari si Vega Ploiesti, subsidiara Rominserv Kazahstan a fost desemnata castigatoarea unei licitatii la care au participat 17 companii locale si internationale. Estimam valoarea totala a contractelor adjudecate de Rominserv in Kazahstan la aproximativ 60 de milioane dolari, pana la sfarsitul lunii noiembrie", a declarat Tudorel Dumitrascu, directorul diviziei de activitati internationale a Rominserv, citat de NewsIn.

Lucrarile de modernizare a instalatiei au inceput la finele lunii octombrie, iar termenul de finalizare al acestora este estimat pentru sfasitul anului viitor, informeaza compania. Proiectul face parte din programul de modernizare al rafinariei Atyrau, un activ important al KazMunaiGaz, care vizeaza atat o crestere a capacitatii anuale de procesare de la 3,5 milioane la 5 milioane tone titei, cat si o imbunatatire a calitatii carburantilor produsi, in acord cu standardele internationale de calitate.

Instalatia de DAV asigura obtinerea de produse usoare (benzina, motorina sau gaz) prin distilarea atmosferica si in vid a titeiului.
Rominserv estimeaza pentru acest an atingerea unei cifre de afaceri de peste 146 milioane dolari, in scadere cu circa 22% fata de nivelul atins anul trecut, pe fondul unei reduceri semnificative a numarului si valorii proiectelor industriale.

Rafinaria din Atyrau, situata in zona vestica a Kazahstanului, la varsarea fluviului Ural in Marea Caspica, este una dintre cele trei unitati majore de procesare a titeiului din tara, celelalte doua fiind amplasate in Pavlodar, regiunea vestica, si in Shymkent, in regiunea sudica. In anul 2008, toate cele trei rafinarii au procesat circa 14 milioane de tone de titei.

Rafinaria din Atyrau a fost data in folosinta in anul 1945, dupa un proces de constructie de doi ani, lucrarile desfasurandu-se in perioada din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Proiectul rafinariei a fost dezvoltat de compania americana „Badger and Sons”, iar capacitatea initiala a acesteia era de pana la 800.000 de tone pe an.

Atyrau, spre deosebire de rafinariile din Pavlodar si Shymkent, proceseaza in exclusivitate titei din Kazakhstan. Aceasta se afla in vecinatatea celor mai bogate campuri petrolifere din tara, cum ar fi Tengiz, Zhanazhol sau Uzen.

The Rompetrol Group (TRG) a facut parte din Rompetrol Holding, pana in august 2007, cand omul de afaceri Dinu Patriciu a vandut 75% din actiunile TRG catre KazMunaiGaz. De asemenea, la 26 iunie 2009, Dinu Patriciu a anuntat ca a vandut kazahilor restul de 25% din actiuni. Astfel, acum Grupul Rompetrol este detinut 100% de KazMunaiGaz.